Unge oppstartselskaper, som Arnarlax – basert i Islands vestfjorder – er et av disse.
– 2015 var et meget godt år for oss, sier administrerende direktør Kristian Matthiasson til Undercurrent News. – Vi hadde god produksjon i både sommer og høst. Vi kjøpte også vår første skikkelige arbeidsbåt. Det er så viktig å ha det riktige utstyret til å kjøre slike operasjoner.
Vekstfokus
– Vi planlegger å høste rundt 2.500 tonn i 2016, da sommeren og høsten har vært snill mot oss, og vår vekst har vært bedre enn forventet.
Det er en lignende historie for Fjardalax, som fikk flere konsesjoner i løpet av året, og disse forventes å bli godkjent i de kommende månedene. Konsernet er også sies å være nær sluttføre en fusjon med islandsk ørretoppdretter Dyrfiskur (Arctic Fish).
– 2015 var på mange måter et godt år for Fjardalax, sier administrerende direktør Einar Orn Olafsson. – Vi søkte om flere nye lisenser, og vi regner med å få noen av dem i første halvdel av 2016, som vil tredoble våre lisenser fra et produksjonsnivå på 4.500 tonn årlig.
– I 2015 har vi også oppnådd større smoltproduksjon, økt fôring, bedre fôrfaktor og dødelighet, og generelt bedre kontroll med driften.
Naturgitte forhold
Fra før har markedsføring rettet mot potensielle utenlandske investorer vært landets naturgitte forhold: Ingen sykdommer, dynamisk lakseavl og lave kraftkostnader – perfekt for lakseoppdrett.
– Å være lokalisert i denne delen av verden setter oss i stand til å produsere en virkelig fantastisk laks som er veldig sterk, veldig sunn og har ingen kjemiske behandlinger mot lus eller noe annet, sier Mattihiasson. – Det er ingen bruk av antibiotika eller andre medisiner. Og selv om vår syklus – eller veksttid – er litt lengre, klarer vi fortsatt å produsere virkelig god fisk.
Men oppdrett av laks på Island er ikke uten utfordringer. Stormer er langt fra uvanlig, noe som i sin tur kan ha negativ innvirkning på biomasse.
– Folk glemmer at det er utfordrende å operere i denne delen av verden. Det er ikke lett hele tiden, forklarer Matthiasson. – Det er mange stormer, og med alle våre lokaliteter er det potensielle problemer. Sammenlignet med Færøyene er sjøtemperaturen også ekstremt kald. Der borte faller den aldri under seks grader.
Norske investorer
Men dette har ikke dempet interessen blant for utenlandske direkte investeringer. Arnalax selv har blitt delvis finansiert av Yngve Myhre, tidligere konsernsjef i SalMar og nåværende styreleder i Nova Austral. Ørretoppdretter Arctic Fish er støttet av Morpol-grunnleggeren Jerzy Malek.
I november kjøpte norske MNH Holding en 50 prosents eierandel i Ice Fish Farm, som har målsetning om å øke sin virksomhet til 11.000 tonn. Gudmundur Gislason, styreformann og grunnlegger av Ice Fish Farm, er overstrømmende i sin ros for selskapets nyeste aksjonær.
– Vi er beæret over å ha MNH Holding med oss som partnere, og overbeviste om at vi vil oppnå god suksess, sier han. – Vi er nå i full drift for å bygge opp biomassen, mens vi også for tiden starter opp vår ørret fileteringslinje, med nytt utstyr i vårt prosessanlegg Bulandstindur i Djupivogur.
– Selvfølgelig, Island er et attraktivt sted for disse gutta, sier Matthiasson. – Bare det å kunne få tilgang til å produsere laks har blitt noe svært verdifullt. Det er ikke mange plasser igjen hvor du har muligheten til å oppdrette atlantisk laks og oppnå vekst.