Bærekraft er løftet høyt opp på agendaen til Grieg Seafood.
– Vi håper i år å produsere 100.000 tonn, 400 millioner laksemåltider, sier Per Grieg.
Styreformannen i Grieg Seafood er på hjemmebane, på Quality Hotel Edvard Grieg i Bergen, hvor Aqkva-konferansen i dag går av stabelen. 580 personer er påmeldt i det som har blitt landets største oppdrettskonferane.
Samfunnskontrakt
– Det å ha en samfunnskontrakt, en må forstå sin rolle, sier han. – Bidra lokalt, være langsiktig, åpen og synlig. Vi må forstå tidsånden. Det er ikke en skriftlig avtale, men en forståelse.
– License to operate heter det på engelsk, og det er kanskje mer dekkende, utdyper han.
– I dette inngår ansvar for allmenningen, dyrevelferd, klima, biodiversitet, ansvar for villaks og ørret. Det er ingen tvil om at vi er medansvarlig, sier Grieg om nedgangen i laksebestanden. – Hvis vi kan få til en allianse med villaksfiskere og grunneiere, vil vi lettere forstå tidsånden.
– Det er ikke bare bunnlinjen som har betydning for god virksomhetsutøvelse, understreker han.
Risiko
– Vi har laget en risikomatrise som viser hva som er viktig for Grieg Seafood – og eksterne parter. Matvaresikkerhet er det aller aller viktigste vi holder på med. Det ligger på topp. Rømming- og lusekontroll er kanskje det viktigste for storsamfunnet, men for oss er fiskehelse vel så viktig.
På den såkalte FAIR-indeksen er Grieg Seafood på sjetteplass over mest bærekraftige proteinprodusent i verden.
– Av de ti beste i verden er fire norske oppdrettere. Vi er veldig stolte av det, sier Grieg.
Selskapet har ASC-sertifisering i Finnmark og British Columbia, og har et mål om slik sertifisering for 100 prosent av alle lokaliteter.