– Det er galskap

Nyheter
508

– Jeg møter ofte folk som ønsker å prate om premien jeg vant i Nord-Norge. Premien er jo helt syk, det er galskap. Syklister har aldri vært borti noe lignende. Klatrepremiene i Tour de France, for eksempel, kan ikke måle seg med denne premien, sier Bideau med et bredt smil om munnen.

Bideau sikret seg premien da han var førstemann som passerte klatrepunktet i Lavangseidet i Troms på den andre etappen.

– Jeg tror 85 prosnt av feltet prøvde å gå i brudd før vi nådde toppen, det var uvirkelig. Alle ville ha laksen. Men jeg var i et solid brudd og lyktes til slutt, forteller han.

Laksemiddag i Alpene
Søndag arrangerte lakseprodusenten som leverte premien, Salaks, i samarbeid med Polar Quality og Norges sjømatråd en laksemiddag for Bideau og lagkameratene i sykkellaget Fortuneo – Vital Concept. Kokken Gunnar Jensen fra Tromsø sørget for festmaten i alpebyen Valloire.

– Det er flott at vi kan en stor laksemiddag og jeg synes det er veldig artig at en kokk fra Norge kommer hit og lager maten til oss. Både jeg og lagkameratene mine er glade for at vi får møte produsentene fra Norge og ha en flott kveld sammen. Hele Salaks-familien er her og det er veldig hyggelig, sier proffsyklisten.

– Jeg har aldri opplevd maken til interesse rundt Salaks. Vi er stor fan av Arctic Race og ønsket å bidra til folkefesten. Vi fant ut at vi skulle slå på stortromma og gi et halvt tonn med laks i premie. Vi synes det er utrolig stas å være her i Frankrike og dele ut premien personlig. At Bideau er så glad i laks og så takknemlig for premien er veldig hyggelig, sier Ken Rune Bekkeli fra Salaks.

Polar Quality skal også i år dele ut 500 kilo laks til en rytter under Arctic Race of Norway.

– I fjor delte vi ut premien sammen med Salaks. I år skal vi dele ut 500 kilo laks sammen med Salten Aqua-oppretterne. Premien fikk masse oppmerksomhet i fjor og det var aldri noe tvil om at vi skulle dele ut 500 nye kilo når Arctic Race kom til Nordland, sier salgssjef i Polar Quality, Marit Sivertsen.

Deler laksen
Bideau kunne fått hele laksepremien under treningsleiren i Valloire, men ønsker å dele den med venner og familie.

– Min fryseboks er ikke stor nok til å lagre all laksen, så jeg kommer til å dele premien med familien, lagkamerater, støtteapparatet og kanskje en veldedig organisasjon som har glede av det.

– Hva er ditt forhold til laks?

– Jeg spiser laks minst en gang i uken, det er favorittfisken min. Laksen inneholder mye omega-3 og er et bra produkt for idrettsutøvere. Det er bedre å spise fisk enn kjøtt, sier han.

Å vinne et halvt tonn med laks under Arctic Race var et av få høydepunkter for Jean-Marc Bideau i fjor høst. To måneder etter eventyret i Nord-Norge falt franskmannen under en ritt i Italia og pådro seg brudd i bekkenet.

– Jeg var sengeliggende i 45 dager. Deretter var jeg på rehabilitering i sju uker. Jeg mistet alt jeg hadde av muskler og måtte jobbe hardt for å komme tilbake. Det var en tung tid, men jeg fikk god støtte av kjæresten og familien, sier Bideau.

Franskmannen er ennå ikke på samme nivå som han var før skaden, men håper å avslutte sesongen på en god måte. Han kan ikke være med i Arctic Race i år på grunn av deltakelse i Tour of Utah.

– Tour of Utah passer meg veldig bra og jeg trenger gode opplevelser etter en lang periode med opptrening. Men det er veldig synd at jeg ikke rekker å være med i Arctic Race. Landskapet i Nord-Norge er jo fantastisk. Det er en helt unik ramme rundt et sykkelløp og fjorårets ritt var en utrolig opplevelse, sier han.