Norges sjømatråd har publisert sin ukentlige statusoppdatering om koronavirusets konsekvenser for norsk sjømateksport.
I torsdagens pressemelding sammenlikner Sjømatrådet eksporten fra forrige uke med uke 17 i 2019 (begge hadde fire arbeidsdager).
– Det er en sterk etterspørselsvekst etter ferdigpakkede produkter i markedene nå. Dette gir en ny mulighet for videreforedlingsindustrien både i Norge og internasjonalt. Norsk fisk som for eksempel laks og torsk er ettertraktet råstoff til produksjon av emballerte produkter for salg i dagligvarehandelen, sier Paul Aandahl, sjømatanalytiker i Norges sjømatråd.
Saken fortsetter under bildet.
– Kina tilbake for fullt
Aandahl forteller at det fortsatt er reduksjon i salget til enkeltmarkeder, men at det er flere positive trekk å spore.
– Totalt økte eksporten av fersk hel laks til Asia som region med tolv prosent. Vi ser en bedring i logistikken til for eksempel Kina som fører til økt eksport av fersk hel laks på 137 prosent til 837 tonn i uke 16. Andre markeder som har en positiv trend er Hong Kong, Taiwan og Sør-Korea. Dette er markeder hvor hjemmekonsumet av norsk laks mer enn kompenserer for bortfallet av restaurantkonsumet, sier Aandahl.
Fiskeriutsending til Kina, Victoria Braathen, viser til at det har vært tre uker med høyere eksport enn tilsvarende uker i fjor, og at det kinesiske markedet er tilbake for fullt. Hun sier Kina går mot normalisering i aktivitetsnivå og etterspørsel.
– Vi ser ikke noe grunn til at denne utviklingen ikke skal fortsette, sier hun.
Sjømatrådet ser også liknende tendenser i markeder i EU som i Asia.
– Norge har eksportert mer norsk laks til Spania og Storbritannia de siste ukene. I begge disse markedene ser vi at laks tar en større andel av det totale sjømatkonsumet. Det vil si at det er stadig flere som velger laks, sier Paul Aandahl.
Vekst i Spania og Frankrike
Basert på paneldata fra Kantar opplyser Sjømatrådet om at det i Spania var en vekst i hjemmekonsumet av laks målt i volum på tolv prosent, mens verdien økte med 21 prosent i perioden uke 9 til uke 12. I Storbritannia økte laksen med 18 prosent målt i volum, mens verdien økte med 20 prosent-
I Frankrike økte hjemmekonsumet av laks 21 prosent i volum, men sjømat totalt økte med elleve prosent, i samme periode.
– Vi observerer at laksen får økt hylleplass i butikk, samtidig som en del ferskfiskdisker opererer med redusert kapasitet, sier Trine Horne, Sjømatrådets fiskeriutsending til Frankrike.
Egil Ove Sundheim er Sjømatrådets fiskeriutsending til USA. Han sier eksportvolumet av fersk filet av laks til USA har stabilisert seg på samme nivå de siste ukene.
– Forrige uke var det 331 tonn fersk filet av laks som ble eksportert til USA. Samtidig har eksporten av fersk hel laks blitt redusert kraftig som følge av bortfall av restaurantsegmentet og ser ut til å ha stabilisert seg. Forrige var eksporten av fersk hel laks på 86 tonn. Dette gjenspeiler også den flyfraktkapasiteten som er tilgjengelig mellom Europa, primært London og Amsterdam, og USA. Det er samtidig ikke noe tvil om at fraktkapasiteten setter begrensninger på eksportmuligheten til USA, sier Sundheim.