– Det er et sjokk og folk ser ikke konsekvensene. De skjønner ikke hva dette vil si for etterspørselen

Nyheter
2828

Virusfrykt sender lakseprisene ned – for fjerde uke på rad. Nå er storlaksen billigere enn de mest omsatte vektklassene.

– En forferdelig uke. Det er nervøs stemning, sier en eksportør til iLaks. – Det går ikke flyfisk. Flymarkedet er stoppet. Og vi har mye 6+ i Norge, fortsetter han, og kaller markedet «stille».

– Alle flyordrene ble pakket, kjørt til Gardermoen og så ble flygningene kansellert. Det ga opp mot 20 kroner kiloet i tap. Vi må bare være avventende. Vi kan ikke ta den risikoen. 

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

Corona-virus
– Det er priser langt nede på 60-tallet. Omtrent samme prisen på 4+, sier en annen. – Den har fått seg en smell, den storfisken, legger han til.

Det er etterspørselen, og de negative ringvirkningene fra corona-viruset, som er det store samtaleemnet blant traderne idag.

– Det er mye usikkerhet. Kundene begynner å stoppe etterspørselen. Folk går ikke på restauranter mer. Finnene sier det er 50 prosent nedgang på restaurnater. Det er det samme i England. Folk er redde for smitte. Det er det som er det store problemet, sier en importør.

– Det er ikke Kina – folk går mindre ut. Så vet vi ikke om det vil utvikle seg.

– Hvis du ser på økonomisk teori så skal prisen helt i lavenden. Så får vi se hva de setter prisen på i Norge. Det blir vel i nedre halvdel av 60-tallet, sier han.

Tippe lasset
– Det er utrolig vanskelig å se konsekvensene. Du vil ikke se ordrene på fisken før det har gått en uke eller to. Men når det har vært 100 kroner før, burde det være 40 kroner. Det er ikke mer som skal til å tippe lasset. Det er først nå en har begynt å ta ut storfisk. Chile har mye storfisk, og de har ikke tilgang til Russland, påpeker han.

Alt tyder dermed på enda mer fisk rettes mot Europa-markedet.

– Det er et sjokk. Og folk ser ikke konsekvensene. De skjønner ikke hva dette vil si for etterspørselen, sier en innkjøper.

– Jeg tror få klarer å sette seg inn i situasjonen. Du har ikke oversikt over hva du faktisk får flydd ut. Den fisken skal allokeres mot andre flymarked. Når de ikke tar, skal den i Europa.

Selgerne av storfisk, som så priser opp mot hundrelappen i halvannen måned i strekk, har sett lyset bli slått av.

– Det er mer storfisk tilgjengelig fra uke fire hvert år. Det som har skjedd i år er at storfisk-prisene var så høye så lenge. Så skjedde dette som ingen så komme, selvfølgelig.

Sterkt
– Men det er ingen grunn til å miste hode om prisen legger seg på 60 kroner. Har folk glemt at vi så 3-tallet i høst? spør han.

Det begynner å bli en stund siden, men i uke 41 ifjor var lakseprisen 39,75 kroner.

– Jeg er overrasket over hvor sterkt dette markedet er, med en pris på 60+. Vi er gjennomsyret om nyheter om dette [corona-viruset – red.anm.] i den vestlige verden, bemerker han.

iLaks’ industrikilder viser til følgende prisleie, til oppdretter, for fisk som skal leveres den kommende uke:

  • 3-4 kg 60-61 kroner
  • 4-5 kg 61-62 kroner
  • 5-6 kg 62-63 kroner
  • 6+ kg 58-60 kroner