En offensiv og glassklar eks-statsråd Karita Bekkemellem tar et oppgjør med de som stopper vekst og arbeidsplasser i havbruk.
Hun er mest kjent for sine år som sine år på Stortinget og plass rundt Kongens bord i to Stoltenberg-regjeringer. De siste åtte årene har hun arbeidet som administrerende direktør for Legemiddelindustrien (LMI). Bransjeorganisasjonen fronter 60 medlemmer, hvorav åtte er spesialisert mot fisk og havbruk, og arbeider for både «Big Pharma» og små norske biotechselskaper.
– Havbruk er en nisje hvor Norge er i front, innleder Bekkemellom, før hun kommer med sjelden klar tale på vegne av både sin egen virksomhet og norsk havbruk generelt.
Klare meninger
– Jeg har klare meninger om hvilken rolle jeg mener vår bransje bør ta. Vi er nødt til å begynne å ta plass på en annen måte enn vi har gjort, sier hun under et seminar i regi av MSD Animal Health på Rockheim i Trondheim tirsdag ettermiddag.
– Jeg snakket forleden med helseminister Bent Høie, og han sa at «legemiddelindustrien må ta på seg en større dressjakke». Med det mente han at denne industrien har mye å vise frem og må spille en viktigere rolle, og slutte å stå med «lua i hånda».
Hun påpeker at industrien har en soldig politisk støtte i ryggen.
– Alle ønsker å satse på helse og legemiddelindustri. Her er et ingen tvil om at det er enighet mellom de to største politiske partiene våre om at vi skal satse på legemiddel i tiden fremover, påpeker hun for forsamlingen bestående av et hundretalls mennesker tilknyttet fiskehelse og -oppdrett.
Mer mat
– Vi må produsere mer mat, mer bærekraftig mat, i årene som kommer. Det store skattkammeret vårt ligger under havflaten vår.
Romsdalskvinnen er imponert over hva norsk oppdrettsnæring har utrettet.
– Jeg må si jeg er litt misunnelig på den posisjonen havbruksnæringen har tatt. Jeg jobber også med humanmedisin, blant annet med utvikling av kreftmedisin, og ser at havbruk har hatt en målsetning og tatt ledelse globalt i denne sektoren.
Hun mener at de store muligheter er blitt forspilt og at en nå bør fornye satsingen.
Paradoks
– Det er et paradoks der vi har flere muligheter enn noen gang til å redde liv og produsere mat, men vi benytter oss ikke av det. Da er det noen av oss som er nødt til å ta lederskap og si at dette kan vi ikke finne oss i. Føler jeg at noen av våre medlemmer blir urettferdig behandlet, enten det er statsråder eller forvaltning, da sier jeg fra, fortsetter Bekkemellem.
– Og når jeg møter Per Sandberg, sier jeg at vi kommer aldri til å nå de målsetningene (om fem-dobling av produksjonen innen 2050 – red. anm.) uten at vår industri utvikler vaksiner og fiskehelseprodukter til det. Vi klarer ikke å nå disse målsetningene uten at vi er med, gjentar hun.
– Her er noen nødt til å legge til rette for å bygge opp slik at vi kan skape sunn og tryggere mat. Dette er et skattkammer. Jeg kan ikke tenke meg noe bedre og mer meningsfullt å jobbe med enn dette. Vi jobber med å få større forståelse for denne næringen her.