– Det er et godt vitenskapelig grunnlag for å si at lakselus er en utfordring

Nyheter
699

Han viser til at Nordland har mest produksjon av laks allerede i dag.

Mer hav enn land– Det betyr ikke at det ikke er et potensial på Vestlandet. Ved hjelp av lukkede merder kan fjorder som ikke brukes i dag, muligens tas i bruk. Vestnorske fjorder har en fantastisk gunstig temperaturprofil i dypet, både sommer og vinter. Det samme gjelder i Nord-Norge, sier Taranger til Sysla.no.

Onsdag var han en av flere som snakket om mulighetene i nord på et arrangement i regi av Arctic Frontiers med partnere.

Statssekretær Grete Ellingsen i Kommunal- og moderniseringsdepartementet viste til at fiskeri og havbruk er en av fremtidens næringer.

– Vi har seks ganger mer havareal enn landareal i Norge, og 80 prosent av det ligger nord for polarsirkelen, sa hun.

Oppdrett i lukkede merder

Både hun og Geir Lasse Taranger understreker at videre vekst innen havbruk må være bærekraftig.

– Potensielle konflikter med fiskeri og naturen i nord gjør at vi må få mer kontroll. Vi må få teknologi som reduserer risikoen og kartlegge områdenes sårbarhet, sier Taranger.

En rekke oppdrettsselskaper er i gang med utbygginger for å gi fisken lenger tid på land, og mange tester ut teknologi for at fisken kan ha hele levetiden sin i et lukket anlegg.

Taranger har mest tro på det første.

– Det er veien å gå, og vil gi mer kontroll. Å forlenge tiden i et beskyttet anlegg, og dermed få kortere tid i de produktive, men risikofylte merdene vi har i dag, vil være interessant i nordlige områder, sier han.

Problemer i kø

Som mange i næringen, mener også havbruksforskeren at lakselus er oppdrettsnæringens største utfordring.

– Ja, på kort sikt. Men hvis næringen løser den, er det flere problemer i kø.

– Som for eksempel?

– Hvis man skal øke produksjonen fem ganger, slik ambisjonen er, må man i større grad ta vare på avfall, og ha teknologi som gjør at vi ikke ødelegger sårbare habitat. Vi må ha teknologi som gjør at fiskeri og havbruk kan eksistere sammen, og vi må skaffe fôrressursene som trengs.

Taranger er likevel optimist.

– De strenge reguleringene rundt lakselus driver frem innovasjon som vil være viktig også for å løse disse utfordringene, sier han.

– Burde vært ferdig

Lakselusforskningen til Havforskningsinstituttet har vært oppe til debatt i det siste.

Det begynte med at Norske Sjømatbedrifters Landsforening sendte en bekymringsmelding til fiskeriministeren i mars, noe som den nye havforskningsdirektøren, Sissel Rogne, kalte skittkasting.

Partene måtte til oppvaskmøte, og i etterkant gikk fiskeriminister Per Sandberg ut og sa at forskerne på Havforskningsinstituttet må være positivt innstilt til oppdrettsnæringen.

– Jeg opplever at det tar fokus vekk fra utfordringene næringen har fremover, som er å få tatt i bruk teknologi som gjør at man får kontroll på lakselusen, sier Taranger om debatten.

Han mener nivået av lakselus må ned så nært null som mulig.

– Det er et godt vitenskapelig grunnlag for å si at lakselus er en utfordring. Debatten rundt lakselus er en diskusjon vi burde ha vært ferdig med for lenge siden, sier han.