– Det er en utømmelig kilde

Nyheter
2088

Rent vann er ingen flaskehals for Atlantic Sapphires ambisiøse oppdrettsplaner i Florida.

– Jeg har gjort en haug av disse brønnene. Vannet som brukes her er sannsynligvis 30 millioner år gammelt. Det er en utømmelig kilde. Vannkilden er på størrelse med hele Florida. Det finnes ikke nok brønner til å ta det ut. Vi slipper ikke opp for vann.

Lucas Scott er hydrogeolog i Atlantic Sapphire. Han driver det han kaller facility management ved selskapets vannbehandlingsenhet.

Les også: Welcome to the jungle: Spektakulært lakseeventyr i Florida

Det livsviktige vannet som norskeide Atlantic Sapphire henter opp av grunnen lagres i såkalte boulder zones – grotter.

– De er store. Du kan kjøre busser gjennom dem. De går fra St. Pete (St. Petersburg – ved Tampa – red. anm.) og langt offshore. Vi kan deponere millioner av gallons per år.

Scott er fullstendig klar over at arbeidsgiverens planer om å produsere laks i stor skala i tropiske Florida er nybrottsarbeid.

– Det er enestående. Ingen har gjort dette før. Vi tar ut og bruker grunnvann ut av området og deponerer det i et annet. Teknisk er det cutting-edge.

– Jeg kom ombord som konsulent. Nå er jeg han som har gummistøvlene på, humrer han.

– Det er ingen grunn til at det ikke skal virke. Vi har det vannet vi trenger. Det er godt med areal. Men, som med alt som er nytt; det er ingen som vet om det fungerer, sier han og legger til: – Så her er vi.

Dharma Rajeswaran er COO i Atlantic Sapphire. Foto: Trine Forsland

51-åringen Dharma Rajeswaran er konserndirektør for drift, såkalt COO, i Atlantic Sapphire, og mannen som skal ta seg av virksomheten i det veldige anlegget. Han har mangeårig erfaring fra Pan Fish, Villa Organic og Marine Harvest.

– Det er veldig spennende. Når anlegget er fullt operativt vil det ha 60 ansatte, sier han til iLaks.

– Er det som å drive et gigantisk smoltanlegg?

– Det er for lettvint å si. Et påvekstanlegg for laks er noe helt annet enn smolt. Det har vi erfart i Danmark.

– Dere har slitt i Danmark – hvorfor skal det fungere her?

– Det er et godt spørsmål. Anlegget i Danmark er ikke stort nok. I Danmark har vi slitt med at anlegget er for lite. Det gir store investeringer og lav produksjon. Så nå bygger vi Langsand 2, sier han, og legger til at han har vært en del i Danmark og sjekket driften ved Langsand Laks i kraft av sin posisjon som er COO i konsernet.

Han smiler bredt og legger ikke skjul på at han gleder seg stort til arbeidet.

– Det var ikke tvil da Johan ringte. For all del, jeg hadde det bra i Steinsvik og trivdes i Marine Harvest, men å få til noe stort, det er drømmen.

Med seg i arbeidet drar han veksler på sin lange oppdrettserfaring fra Norge.

– Jeg har mye kontakter og det er mye utstyr som må på plass. Vi kjøper mye utstyr fra Norge, sier Rajeswaran.