– Det er derfor lakseprisen har tatt av

Nyheter
0

DNB Markets frykter et nytt år med fallende tilbud.

– Tilbudssiden blir revidert nedover raskere enn vi får oppdatert våre estimater, innleder Alexander Aukner, analytiker i DNB Markets.

– Tre prosent vekst i Norge virker å være ganske optimistisk. Nylig så vi at fôrsalget falt med 16 prosent i mars, så det er en viss risiko for justering ned av 2024-tallene, medgir han.

Uvanlige
– Men vi er fortsatt ganske komfortable med en oppgang (i det globale slaktevolumet) i 2025 – etter to år på rad med fallende utbud. Det blir spennende å se hvordan markedet reagerer på det.

Aukner presenterer sitt syn på laksemarkedet for en lydhør forsamling av bransjefolk på fasjonable Hotel Miramar i Barcelona. En tung regnbyge driver inn fra Middelhavet, og gir de mange tilreisende nordmenn en følelse av å være på hjemmebane.

De første månedene av 2024 har i sannhet vært uvanlige. Både på for eksportvolum og kvalitet. Samtidig som utbudet av fisk har falt, har det vært omfattende kvalitetsproblemer og nedklassing av fisk.

– Jeg tror 2025 blir bedre. Jeg tror ikke vi vil ha perlesnormaneter, og jeg tror ikke vi vil ha så mye vintersår. Norsk HOG superior volumer er faktisk ned 18 prosent i år. Og det er derfor lakseprisen har tatt av. Den har aldri vært høyere, sier Aukner videre.

Valutadrevet
Aukner og DNB tror på en snittpris på 7,9 euro per kilo i år, stigende til 8,0 og 8,1 euro i henholdsvis 2025 og 2026. Så langt er det langt under årets oppnådde spotpris, noe som impliserer fallende priser i andre halvår.

– Vi kan ikke bare se på superior-spotpris – vi må se på alle sorteringer som bys frem, sier Aukner.

Han påpeker også at veksten i etterspørsel, marked og pris er drevet av valuta og en svekket krone.

– Hvis du ser på eksportvekst i euro, så er det ingen vekst. Den er flat, sier Aukner. – Jeg tror ikke etterspørselssiden vil overraske dramatisk. Den følger sitt vanlige mønster.