– Det er bare for å få opp øynene på folk. Få de til å forstå at havbruksnæringen er en mulighet

Nyheter
0

Upågklagelig interesse, både fra studentene og oppdrettsbedriftene, på årets Salmon City.

– Vi opplever at det kommer mange flere bedrifter som vil komme, fra ifjor til i år, folk vil komme, folk spør om å komme, sier Renate Rørtveit.

Sammen med kollega Isak Rohr-Torp Fluck jobber hun med markedsføring og arrangement av den årlige konferansen Salmon City. I år er det rekordoppmøte.

– Det er veldig bra at de finner en verdi i å være her. De får møtt mange mennesker. Nå får de møte enda flere. Vi har flydd inn folk fra Sverige, Danmark, fra alle de store byene i Norge. Om det er juss, om det er økonomi, havbruk og teknologi, så får disse selskapene møte studentene, og vi tenker at det er derfor de liker å komme tilbake. Det blir bedre og bedre for hvert år, sier Isak Rohr-Torp Fluck.

Nysgjerrige
Messearealene, over tre etasjer, på Kulturhuset i Vaskerelven i Bergen er smekkfulle. Et tosifret antall havbruksbedrifter står stuet sammen og foran dem er det lange køer av unge og nysgjerrige studenter som lukter på jobber i sektoren.

– Vi ser de kommer tilbake, vi ser nye, vi ser de som går i første klasse på alle studieretningene kommer fordi alle har hørt om det. Og vi driver en aktiv markedsføring for det óg, sier Rørtveit videre.

Solen skinner om kapp med studentene. Sommeren har allerede kommet til Salmon City. Den kombinerte messen og konferansen har rekruttering som sitt hovedfokus.

– Det er bare for å få opp øynene på folk. Få de til å forstå at havbruksnæringen er en mulighet, sier Rørtveit.

Attraktiv
– Det er mange utenfor havbruk- og sjømatstudier som ikke har øynene åpne for sjømatsektoren og industrien. Det faktisk å vise hvor attraktiv sjømatsektoren er – for alle studieretninger, sier Rohr-Torp Fluck.

– Vi ser ser når vi går ut og snakker med studentene: Hva kan jeg gjøre der? De vet ikke hvilke muligheter de har her. Bare kom her og snakk med bedriftene.

– Omdømme er et tilbakevendende tema, særlig i oppdrett. Er det et hinder eller en utfordring, noe en kan komme inn og fikse?

– Jeg studerer fiskehelse. Jeg opplever at mange av dem jeg studerer med synes det er skummelt at det blir kritisert i media. De leser kun negativte ting i media. Så da er det betryggende å komme her og snakke direkte med bedriftene og høre hva de tenker, hvordan skal de takle dette, hva skal en gjøre videre. Det er og betryggende for dem som jobber i næringen at de kan nyansere det som skrives, sier Rørtveit.

– Det er et stort problem, men det er disse som skal fikse det. Det er relevant å ta med, supplerer Rohr-Torp Fluck.

Klima
Hvis en ser på en annen stor og viktig sektor her i landet, olje og gass, er det omdømmeutfordringer der også.

– Absolutt. Det skal jeg ikke si noe på. Men på olje og gass det er mer etablert. Vi har oljefondet, vi er en oljenasjon. Du har utfordringer. Også der jobber en med reduserte utslipp, sier han.

Han mener likevel at sjømatnæringen, også i laksehovedstaden Bergen, har en vei å gå på synlighet.

– Jeg vil si at når en har karrieredager på økonomistudiet så er det undervekt av sjømatnæringen. Da jeg begynte i Salmon City, hadde jeg lyst til å finne ut mer og engasjere meg mer med dette. Så finner jeg ut hvor mange muligheter det er, hvor mange bedrifter det er. Blant økonomistudentene er det mange som kun kjenner til Mowi og de store børsnoterte selskapene. Jeg tror det er et problem der, men jeg tror det er mulig å fikse med tiltak som dette da, sier han.

– Jeg tror mange små bedrifter stiller her for å få folk for eksempel fra NHH til å skjønne at de vil ha disse inn i bedriftene sine. Det er ikke bare folk som kan fisk. De vil ha folk som kan økonomi, IT – alle ting. Det tror jeg er viktig. Alle mulige folk, uansett hvilket studie de tar, sier Rørtveit.

– Hvordan er interessen for jobb i havbruk på realfag?

– Det er stor interesse for det, i hvertfall de som følger relevante studier. Det er nesten lagt inn i studieløpet vårt å komme her. Hele klassen min slapp å gå på forelesning for å gå på Salmon City. Men for folk som går på IT, skjønte en ikke hvorfor de skulle komme hit. Men alle trenger IT. Alle digitaliserer jo. Jeg kommer fra en familiebedrift som trenger masse IT-kompetanse, sier hun.

Bedre organisert
Sogningen Renate Rørtveit har jobbet i oppdrettsselskapet Osland siden hun var fra 15 år. Faren Kjetil er daglig leder i Osland Settefisk og søsteren Hanna jobber i Salmon Group.

– Det er jobbmuligheter uansett hva du går, understreker hun.

Isak Rohr-Torp Fluck kommer fra Oslo.

– Jeg er ny i sektoren. Litt over et halvt år. en østlending som går inn i sjømatsektoren, det er gøy det, gliser han.

Gründer og daglig leder i Salmon City, bergenseren Mathias Sagevik, haster opp og ned i trappene på Kulturhuset. Han tar seg likevel tid til å posere for fotografen og gi et par løypemeldinger:

– Det bedre enn noensinne. Det skulle egentlig bare mangle. Det er mye bedre organisert. Standen her, konferansen nede. Pulsen er lavere. Det er masse folk her, sier en smørblid Sagevik.

Dag Sletmo (DNB) i samtale med Jenny Kvamme (Salmon City). Foto: Aslak Berge