– Det blir et slagsmål mellom industri-kylling og pangasius. Hold dere unna denne kampen!

Nyheter
575

David Hughes er professor emeritus i mat og marked ved Imperial College London, og en populær foredragsholder.

På Nordea og Norges sjømatråd sin Havbrukskonferanse på Oslo Plaza onsdag, fikk Hughes gleden av å foredra og underholde for kremen av norske lakseoppdrettere. Med å skryte av dem:
– Det blir et slagsmål mellom industrialisert kylling og industrialisert fisk – pangasius. Dere må holde dere unna dere kampen, for dere er bedre og større. Dere er indrefileten, pangasiusen er karbonader, sa Hughes med glimt i øyet.

Verden vokser
Det var ikke bare glimt i øyet, men også harde fakta bak budskapet fra briten. Verden blir større, vi er allerede sju milliarder mennesker og fram mot 2050 blir vi trolig to milliarder til. Hovedsakelig i Afrika og Asia.
Og alle disse skal spise noe.

– Befolkningsvekst betyr at det spises mer kjøtt og fisk. Det meste i Asia, det meste i Kina, og det meste er som sagt kylling og fisk, sa Hughes.

– Ikke gå i fella
Men i denne kampen advarer altså professoren mot å «spille i bunnen av 1. divisjon».
– Ikke gå i merkevarfella, det jeg kaller «danish pork syndrom». Der kjøper man bare svin på tilbud. Sånn blir det hvis man lager masse billige merkevarer der målet er å koste minst mulig, mente Hughes.

Han pekte på at ifølge undersøkelser, sier nær halvparten av verdens befolkning at de skal spise sunnere. Og at de skal spise mer fisk.

– Da kan fisken være en «food solution». Løs problemer for folk. Tenk på størrelser, på at det skal være barnevennlig, tilgjengelig – og selg historien bak produktet!, oppfordrer Hughes.

– Samtidig vil det være sykdommer, det vil være problemer og det vil være utfordringer med prisingen i markedet. Men dere må ikke drive med juks og tull. Og som sagt, ikke prøv å gå inn i billigmarkedet, sa han.