Destruerte 180.000 smolt

Nyheter
558

Før destruksjonen ble satt i gang, hadde 120.000 smolt allerede strøket med, bekrefter Jesper Olsen, fiskeveterinær ved Mattillsynet i Hammerfest overfor Altaposten.

Olsen sier selskapet hadde startet fjerning av død fisk, men dødeligheten eskalerte og selskapet måtte få Mattilsynets tillatelse til å fjerne resten, fordi det var å betrakte som massedød i den ene merden.

Selskapet kjenner ennå ikke til årsaken til dødeligheten i Sørøysundet  Vest-Finnmark.

– Det er bare ren gjetning at det er samme bakterie som har drept smolt i Grieg sitt anlegg. Det er ikke ofte dette skjer, men når det skjer, så har vi systemer for å håndtere dette. Den døde fisken blir såkalt ensilasje og til slutt ender det opp som dyrefôr etter ulik type behandling, sier regiondirektør Gunnar Gudmundsson i Cermaq.

En smolt prises til rundt åtte kroner per stykk.

– Bruk bare kalkulatoren så får du svar på verdien av denne merden vi måtte tømme, cirka halvannen million kroner, sier regiondirektøren.

Fiskehelsesjefen hos Cermaq, Karl Fredrik Ottem, sier han er nokså sikker i sin sak om dødeligheten for smolten.

– Mest sannsynlig er det munnråte som oppstår etter manetangrep mot oppdrettsanleggene og manetene bringer med seg blant annet bakterien Tenacibaculum. Helt nyutsatt smolt er gjerne litt ekstra stresset og kan bli påvirket av bakterien, sier Ottem.

Et annet selskap med virksomhet i Vest-Finnmark, Grieg Seafood, rapporterte nylig om økt dødelighet på smolt – også der grunnet bakterien Tenacibaculum.