Derfor skiftet Steinvik fra rognkjeks til berggylt

Nyheter
0

I Svelgen har Steinvik modernisert et gammelt rensefisk-anlegg og satt ut en million berggylt. Nå er første utsett klar for merdene.

Den umiskjennelige fôrlukten møter en inne produksjonshallen. Det skimrer i blått lys i de flere ti-talls karene. Steinvik Rensefisk fikk høsten 2020 tillatelse fra Statsforvalteren til å drive med oppdrett av berggylt på lokalitetene sine i Breivika i industribygden Svelgen, like nord for Florø. Tillatelsen gjelder for en årlig biomasseproduksjon på 550 tonn.

Konsernsjef Alex Vassbotten oppgir at bare en mindre del fisken skal gå til egne anlegg.

– Vi har selv behov for 60 – 70.000 fisk. Resten skal selges i markedet.

Konsesjon på flere arter
– Til å begynne med produserte vi rognkjeks i det gamle flatfiskanlegget og torskeoppdrettsanlegget, forteller Vassbotten. – Og så har vi i etterkant modernisert og bygget om rensefiskanlegget. Dette fordi rognkjeksen ikke trengte varmet vann. Nå har vi bygget om slik at vi har tilgang på termisk varme fra Elkem, og back up på varmepumpe på alt sammen. Alt er gjennomstrømming, og vi kan varme alt vannet på gjennomstrømning, med delvis gjenbruk, til 16 grader.

Vassbotten forklarer at de har bygget alle karene om til ferskvann.

– Hvis ikke rensefisk har fremtiden, eller det kommer noe som «ordner» lusa, kan vi kjøre smolt på alt sammen. Mattilsynet var ikke så glad i det da, men med en god argumentasjon, samt at vi viser at vi klarer å holder avdelingene adskilt, så har vi faktisk konsesjon på torsk, berggylt, rognkjeks og laks, sier han til iLaks.

Hvorfor var ikke Mattilsynet fornøyd?

– Det er regelverk. Mattilsynet er pragmatiske, de er fagfolk som vil ha et bevis på man har artene adskilte, at det ikke er kontaminering mellom artene. Dette er noe vi er veldig klar på selv. Når man driver med landanlegg må en holde alle avdelingen adskilt, svarer Vassbotten.

Berggylta trenger vanntemperatur på 16 grader. Steinviks valg av produksjon av berggylt er blant annet motivert av mulighetene for å utnytte spillvarmen fra Elkem. Foto: Kjartan Aa Berge

Berggylten den største leppefiskarten, den mest effektive luseplukkeren, og den plukker lus ved lavere temperaturer enn de andre artene rensefisk.

Fisken er hermafroditt, det vil si at den skifter kjønn, og all yngel utvikler seg til hunner. De blir kjønnsmodne når de har nådd en lengde på 16–18 cm. De aller fleste blir da kjønnsmodne hunner. Disse hunnene skifter senere kjønn og blir hanner. Alle store berggylter er derfor hannfisk. Fisk på 18–22 centimeter er fra to til fem år, og 36–38 centimeter fisk er rundt 16 år gamle.

Egen spansk avdeling
Alex Vassbotten forteller at det har vært utfordrende å rekruttere riktig og kompetent personell til driftingen av berggylt-anlegget. Vassbotten måtte helt til Spania for å finne dem han trengte.

Fullvoksen berggylt klar til dyst. Foto: Kjartan Aa Berge

– Nå har vi tatt inn teknikere fra Spania. De er veldig gode på småfisken og berggylta. Vi har faktisk fire spanjoler her. Vi har en egen spansk avdeling, ler han.

Vassbotten forteller at alle de fire spanjolene er utdannet marinbiologer:

– De har masse utdannelse. Der nede er det for lite oppdrett og for lite jobb til dem, mens her er det motsatt. Her er det for lite marinbiologer og masse stillinger.

– Veldig flinke folk, og dedikerte. De er veldig nøye med den småfisken på rensefisk.