Derfor påklager Lerøy rømmingsboten fra Fiskeridirektoratet

Nyheter
1252

Samfunnskontakt i Lerøy, Krister Hoaas, sier uenigheten med Fiskeridirektoratet handler ikke om fisken stammer fra en merd hos selskapet.

Torsdag ettermiddag sendte Fiskeridirektoratet ut en pressemelding om at de hadde offentliggjort tre rapporter fra DNA-sporing etter oppdrettsrømming med ukjent kilde i Midt-Norge. To av rapportene har allerede ført til reaksjoner.

En av disse gjelder meldinger om fangst og observasjoner av rømt oppdrettslaks i Sør-Trøndelag i oktober 2017.

Ifølge Fiskeridirektoratet ble det samlet inn skjellprøver av rømte oppdrettslaks fra Fillfjorden som ble levert til Havforskningsinstituttet for genetisk analyse, og analysene ga et tydelig resultat på en merd tilhørende Lerøy Midt.

Fiskeridirektoratet har derfor ilagt Lerøy Midt et overtredelsesgebyr for rømmingen. Selskapet har påklaget vedtaket.

– Lerøy Midt er i dialog med Fiskeridirektoratet om den aktuelle saken. Uenigheten i denne saken handler ikke om fisken stammer fra en merd hos Lerøy Midt, hvor selskapet selv meldte om «mistanke om rømming» i 2017, selv om vi ved utslakting ikke kunne påvise svinn som skulle tilsi en rømming. Vår dialog med direktoratet handler om årsakene til og omfanget av hendelsen. Saken vil derfor bli påklaget og er ikke endelig avgjort i forvaltningen, skriver Krister Hoaas, samfunnskontakt i Lerøy, i en e-post til iLaks.

Verken Fiskeridirektoratet eller Hoaas ønsker å oppgi hvor stort overtredelsesgebyret er, så lenge saken er påklaget.

– Lerøy har sammen med næringen og myndighetene gjennom flere år arbeidet for å få på plass gode sporingsmodeller for rømt fisk fra havbruk. Slik sett er det er positivt hvis metoden Fiskeridirektoratet har benyttet med sikkerhet viser at fisken stammer fra et av våre anlegg i regionen. Vårt syn er at næringen og Fiskeridirektoratet jobber godt sammen om metoder og mål, avslutter Hoaas.