Størrelsen betyr alt når Pure Salmon bygger flere landbaserte oppdrettsanlegg for laks.
Ingen har lyktes med å tjene penger på landbasert oppdrett til nå, men Martin Fothergill, grunnlegger og partner i det globale kapitalforvaltningsselskapet 8F Asset Management, mener de kan bli en av de første som gjør nettopp det.
Fothergill er på en liten Norgesturné. Første stopp: En lunsjpresentasjon i Oslo i regi av SpareBank 1 Markets. Lukket for pressen, men med flere bransjefolk er til stede. Fothergill setter seg ned med iLaks for en liten prat etter presentasjonen, og her utdyper han hvordan selskapet skal tjene penger på landbasert lakseoppdrett.
– Jeg tror forskjellen ligger i oppskalering av prosjektene. Vi tror at store RAS-prosjekter, for oss 10.000 tonn pluss, gir oss en stordriftsfordel, slik at de vil være økonomisk levedyktige, og vil ha gode marginer. Det er klart, ingen har tjent penger ennå fordi ingen har bygget og drevet et prosjekt av den størrelsen. Det er bare noen få grupperinger som gjør dette i seriøs størrelse. Men vi er veldig sikre på at det vil fungere for de størrelsene, sier Fothergill til iLaks.
Kunnskap
Men også kunnskapsrike ansatte er nøkkelen til å tjene penger, ifølge Fothergill. Han sier de har hentet inn folk med erfaring fra både lakseoppdrett og oppdrett i RAS-anlegg, samt personer med teknisk ekspertise på RAS
– En del av rekrutteringsprosessen er å sørge for at vi har et ganske diversifisert team med mye forskjellig erfaring, som de kan bringe med seg til prosjektet, forteller Fothergill.
Selv kom Fothergill fra Deutsche Bank sammen med to av de andre grunnleggerne, Stephane Farouz og Karim Ghannam da de etablerte 8F for tre år siden. Han forteller til iLaks at de tre så på mange ulike prosjekter, før de falt ned på landbasert lakseoppdrett.
– Vi følte at det var det mest interessante og spennende prosjektet noen av oss hadde sett, sier Fothergill.
– Betydelig lavere
Den israelske RAS-leverandøren AquaMaof eier 50 prosent av anlegget til Pure Salmon i Polen, som allerede produserer laks – dog i mindre skala. Ifølge Fothergill skal teknologien fra AquaMaof også brukes på de andre anleggene fordi man er fornøyd med tingenes tilstand.
Da iLaks snakket med markedsdirektør Shai Silbermann i AquaMaof i mai, hevdet han at de kunne produsere laks på land for tre dollar per kilo. Så konkret er ikke Fothergill overfor iLaks.
– Vi har ikke gått ut offentlig med kostnad, men det vil være betydelig lavere enn ved produksjon i sjø, sier Fothergill.
Selskapet har for øvrig inngått en leveringsavtale for 10.000 tonn laks i året i Japan, men det jobbes også med flere avtaler.