Mens lakselus struper vekstambisjonene til oppdrett fra deler av Nordland og sørover, er situasjonen atskillig bedre i Troms og Finnmark.
– Det er forskjeller mellom hva vi har sett i nord, sammenlignet med det vi har sett i andre deler av landet, sier Charles Høstlund, konsernsjef i Norway Royal Salmon (NRS), under et innlegg ved North Atlantic Seafood Forum i Bergen torsdag.
Tung i nord
Vekstselskapet NRS har firedoblet sin lakseproduksjon i løpet av seks år. Slaktevolumet i 27.900 tonn laks i fjor.
– Over 80 prosent av vår produksjon ligger i Nord-Norge. Vi tror også at mer av den fremtidige produksjonen i Norge vil ligge i nord, og mener dermed at vi har en attraktiv plassering, påpeker han.
NRS guider en marginal reduksjon produksjonen i 2016, men på lengre sikt har trondheimselskapet en produksjonskapasitet på 45.000 tonn årlig basert på de ti grønne konsesjoner selskapet fikk like før jul i 2014.
Selskapet har lenge slitt med lønnsomheten i Sør-Norge, spesifikt på Bømlo og Karmøy. Sykdomsproblemer med PD, men også lus, har bidratt til å øke produksjonskostnadene betydelig her, sammenlignet med hva NRS ser i Nord-Norge.
Kald sjø
– Ja. Jeg tror oppdretterne i nord vil kunne kontrollere lus. Det er ikke spekulasjon, sier Høstlund, og viser tallmateriale fra de tre siste år, hvor lusenivåene i Troms har lagt radikalt under landsgjennomsnittet på lus per fisk.
– Når det gjelder lusebekjempelse er det særlig viktig å ha kontroll i perioden januar til august, legger han til.
– Hvorfor ser vi lavere lusenivåer i Troms og Finnmark? spør Høstlund.
– Ikke overraskende påvirker sjøtemperaturene lusebestanden. Når det er varmt i sjøen utvikler lusepopulasjonen seg raskere. Når det er kaldt skjer dette tregere.
På selskapets lokaliteter i Troms er sjøtemperaturene bare i korte perioder av året over ti grader.
Lavere tetthet
– Samtidig er det mye lavere tetthet mellom produksjonslokalitetene, sammenlignet med hva en ser i Sør-Norge, sier han, og viser særlig til den høye tettheten av anlegg i Hordaland. Hordaland, landets nest største oppdrettsfylke, har vesentlig høyere produksjon enn Troms som arealmessig er mye større.
Samtidig bruker NRS mange forskjellige verktøy for å holde lusenivåene nede, herunder rensefisk, luseskjørt, snorkelmerd, ferskvannsbehandling og lusespyler.
Høstlund understreker også viktigheten av å begrense bruken av medikamentell lusebekjempelse.
– Vi får en del hjelp fra naturen, og vi har også en god lokalitetsstruktur i området, oppsummerer han.