Laksekongen er nevnt i rulleteksten på «Gulltransporten».
«Gulltransporten» hadde premiere på Viaplay i midten av desember. Filmen, som er basert på virkelige hendelser, tar for seg den dramatiske historien da Norges gullbeholdning ble fraktet i sikkerhet, fra tyske okkupanter, våren 1940.
Den oppmerksomme seer vil legge merke til at Gustav Witzøe er nevnt i rulleteksten på filmen. Han er kreditert under takkeseksjonen.
– Gustav Witzøe og tidligere ordfører Jan Otto Fredagsvik har hjulpet oss veldig med tanke på opptakene på Frøya, forteller Gulltransporten-regissør Hallvard Bræin til KK.
Patriotisme
Han forteller at de var oppttatt av å legge til rette slik at filmcrewet skulle få best mulig innspillingsforhold på Frøya.
– Det er egentlig ren patriotisme fra deres side. Det syntes jeg var veldig gøy! Kystfolket bryr seg jo, og er opptatt av sin historie, så de tok kontakt og lurte på om det var noe de kunne gjøre for oss. De stilte opp, og derfor står de begge på rulleteksten.
Gullet fra Norges Bank kom med godstog til Åndalsnes og senere Molde, der det meste av beholdningen ble hentet av de britiske krysserne «Galatea» og «Glasgow». Resten av gullet ble lastet om bord i fem fiskeskøyter som seilte nordover for å unngå tyske angrep.
18 tonn gull
I Lamøyvågen på Frøya ventet to større fiskeskøytene «Staulvåg» og «Alfhild» på følget. Her ble alt det gjenværende gullet lastet over i Frøyabåtene. I alt 18 tonn, fordelt på 301 store kasser med 40 kilo gull i hver og 246 små à 25 kilo gull, skriver Frøyaportalen.
Skippere på «Alfhild» var Karl Reppe fra Svellingen og på «Staulvåg», Esten Larsen fra Inntian. Med dem var Hans og Karl Reppe, Arne Lorentsen og Harald Bringedal, og Kåre Pettersen. Med på ferden var også dikteren og motstandsmannen Nordahl Grieg og diplomaten Thore Boye.
Deretter bar det fra Nord-Frøya via Brønnøysund, Sandnessjøen, Bodø, Tjeldsund og Harstad til Tromsø, med ankomst 8. mai. Herfra ble gullet og kongefamilien fraktet til England med den britiske krysseren «Devonshire».
Det hører med til historien at Nordahl Grieg på denne turen skrev det kjente diktet «17. mai 1940» mens han satt i lugaren på «Alfhild».
https://www.youtube.com/watch?v=iZphQUljiqw