Derfor brukte Lerøy milliarder på trålere og fiskemottak

Nyheter
1364

Torsdag kom nyheten om at Kjell Inge Røkke solgte fiskeimperiet sitt til Lerøy. Oppdrettsselskapet har med det kjøpt seg inn i Havfisk, som har ti fisketrålere, og Norway Seafoods, som har 13 mottaksstasjoner for hvitfisk langs fiskekysten.

Dermed er ikke Lerøy lenger et rent oppdrettsselskap.

– Lerøy er et sjømatkonsern, sier konsernsjef Henning Beltestad til Sysla.

Mer sjømat i butikkene

Fra kontoret sitt i Bergen leder han det som er verdens nest største produsent av laks og ørret. Tanken om å sikre seg tilgang på andre typer fisk, som torsk, sei og hyse har vært der en stund.

FAKTA

  • Aker har vært industriell eier i norsk fiskeri siden 1996.
  • Lerøy er verdens nest største produsent av atlantisk laks, og utvider nå virksomheten med å satse på hvitfisk.
  • Havfisk er Norges største trålrederi med  rundt 11 prosent av det totale antall norske fangstkvoter for hvitfisk. Samlet fangst på årsbasis utgjør omlag 60.000 tonn (hodekuttet sløyet vekt).
  • Norway Seafoods er et av Europas største foredlings-, salgs- og distribusjonsselskap for hvitfisk. Norway Seafoods har Norges største mottaksnettverk for hvit fisk, med 13 stasjoner langs kysten av Nord-Norge og 9 primære prosesseringsfasiliteter.
  • Hovedeieren bak Lerøy er Helge Møgster fra Austevoll og hans familie. Røkke og Møgster-familien samarbeidet om etableringen av American Seafood i Seattle mot slutten av 1980-tallet.

– Vi ser en økende etterspørsel etter hvitfisk. Det er viktig å ha kontroll på hele verdikjeden, helt tilbake til råvaren. Det har vi på laks, nå vil vi ha det på hvitfisk, sier Beltestad.

3,2 milliarder

Lerøy er forpliktet til å tilby de øvrige aksjonærene i selskapene å kjøpe dem ut. Totalsummen for 100 prosent aksjer i begge virksomhetene er 3,2 milliarder kroner.

– Vi har vurdert forskjellige alternativer innen hvitfisk. Det er en viktig del av det vi driver med, og da er det naturlig å tenke i disse baner. Vi følte at nå var tiden inne.

– Hvorfor det?

– Etterspørselen etter hvitfisk og sjømat generelt er økende. Vi er et sjømatkonsern, og hvitfisk er en viktig del av totalleveransen vi skal ha av sjømat til de viktige kundene.

Komplett leverandør

Det er for tiden vanskelig å øke produksjonen for de norske oppdrettsselskapene. Problemer med lakselus gjør at det har vært en stopp i utdelingen av ordinære konsesjoner. Beltestad bedyrer at oppkjøpet ikke er gjort for å få en mulighet til å vokse.

– Det er ikke derfor vi gjør det. Vi gjør det for å bli en komplett leverandør av sjømat, og for å få kontroll på verdikjeden.

– Hva kan dere tilføre disse selskapene som forrige eier ikke kunne?

– Vi har allerede et stort distribusjonsnettverk og egne fabrikker over hele Europa. Lerøy er langt ute i verdikjeden, og jobber med de store retailerne over hele Europa, sier Beltestad.

Med det mener han at Lerøy jobber direkte med dem som får varene ut i butikkhyllene i ulike land.

Positive reaksjoner

Både Havfisk og Norway Seafoods blir en del av Lerøy-konsernet. Hvilke endringer dette vil gi i de ulike selskapene, vil Beltestad foreløpig ikke si så mye om.

– Det er for tidlig å si. Først blir det en prosess med Konkurransemyndighetene og Fiskeridirektoratet. Men jeg tror det stort sett vil bli positive synergier.

Han sier reaksjonene på kjøpet har vært svært positive. Noen er imidlertid bekymret for arbeidsplassene i foredlingsanleggene.

– Jeg ser ingen grunn til bekymring. Vi skal videreutvikle det Norway Seafoods har bygget opp, jeg håper og tror det blir bra for de aller fleste, Som selskap er vi opptatt av å jobbe med bearbeiding, det viser investeringene vi har gjort på bearbeiding av laks og ørret i Norge, sier Beltestad.

Skryter av Røkke

Den tidligere eieren av de to fiskeselskapene har ikke alltid vært like populær blant fiskerne, men får skryt av Lerøys konsernsjef.

– Røkke har gjort en fantastisk bra jobb for hvitfisknæringen. Han har bygget opp to flotte selskaper i Havfisk og Norway Seafoods, noe som totalt sett har vært bra for næringen.

Lakseanalytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea mener kjøpet av Havfisk er helt riktig for Lerøy og mener at det er gode strategiske grunner for kjøpet.

– De har vært med på å utvikle markedet på laks og vil kunne videreutvikle dette også innen hvitfisk. Man kan allerede i dag finne ferdigprodukt fra hvitfisk fra Lerøy i fiskediskene i Norge. Dette er man også i ferd med å gjøre mot det europeiske markedet, og det er bare å rulle det ut. De har god kompetanse på området, og da er det bare å fortsette å den gode jobben, sier Giskeødegård til Nett.no.