Denne tropiske katten senker lakseprisen

Nyheter
2037

I Kina spiser de sibetkatter. Og disse er bærere av viruset som nå skaper økende nervøsitet i mange råvaremarkeder.

Ifølge Businessinsider har den kinesiske millionbyen Wuhan, som er arnestedet for utbruddet av corona-viruset, stengt all handel med levende dyr til humankonsum. Matvaremarkeder som har solgt hunder, ulver og sibetkatter knyttes nå til virusutbruddet som har tatt livet av minst 26 mennesker og infisert ytterligere 830 i Kina, ifølge Wall Street Journal.

Asiatiske markeder med levende dyr, rettet mot humankonsum, fungerer som honningkrukker for virus.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

Går ned
Kinesiske kjøpere er særlig viktige i markedet for flybåren storlaks. Og når kineserne reduserer sine innkjøp, drar det ned prisene.

– Prisene faller en god del, sier en trader til iLaks.

– Vi sliter med 6+ på Kina. De stenger flere og flere flyplasser. Vi sliter med dette viruset. Det ser ikke så positivt ut. Det er litt trøblete. Nervøsiteten påvirker nok. Folk blir litt skeptiske.

– Prisene er ned en del, men det var ikke så uventet, legger han til.

Storfisk
Det er særlig storfiskmarkedet, som har surfet på priser mellom 90 og 100 kroner den siste måneden, som får smake på prisfallet. Her faller prisene om lag 20 kroner fra inneværende til neste uke.

For de mest omsatte vektklassene, tre til seks kilo, er det også en prisnedgang, men ikke i nærheten av storlaksen som ser mesteparten av sin premie fordunste. Det er forøvrig første gang på seks uker at snittprisen for laks synes å gå under 70 kroner kiloet.

– Vi håper det korrigeres ned dit. Det er positivt for kundene. Men foreløpig har ikke vi konkludert på pris, sier en eksportør.

Mer kvantum
– Det er en vanskelig uke, med mer kvantum opp. Når en får opp det ekstrakvantumet utover minimumskvantum, får vi litt juling på det. Det er mange som kjører minimumskvantum nå, ikke minst i Europa. Og det er mye usikkerhet med hensyn til influensaen i Kina.

– Det er lite som er handlet ennå, påpeker en annen eksportør.

iLaks’ industrikilder viser til følgende priser, til oppdretter, for laks som skal leveres den kommende uke:

  • 2-3 kg 58-60 kroner
  • 3-4 kg 64-66 kroner
  • 4-5 kg 67-69 kroner
  • 5-6 kg 68-72 kroner
  • 6+ kg 70-75 kroner