Denne skal produsere både strøm og laks

Nyheter
1397

Nederlandske Heerema Aquaculture vil kombinere vindkraft med offshore lakseoppdrett i et lukket anlegg.

Anlegget, som har fått navnet «Aqua Wind Tower», er utviklet i samarbeid med blant andre Highlands and Islands Enterprise i Skottland, som er den skotske regjeringens utviklingsbyrå for økonomi og samfunn.

Et «Aqua Wind Tower» installeres ved at en bunnramme blir plassert på havbunnen. Denne strekker seg over vannoverflaten. Her blir rammen til oppdrettsanlegget satt på, inkludert fôrtankene, som inneholder mat for en måned. Deretter blir rammen til vindmøllen montert over der igjen, før selve bladene og motoren monteres. Bladene er for øvrig 85 meter lange.

Smolt på 500 gram produseres på land, før den flyttes om bord den øverste av Aqua-tårnets tre tanker. Etter hvert som fisken vokser, vil den flyttes gradvis nedover i tanksystemet. Dette gjøres ved at vannet der fisken står tømmes, og den flyttes ved gravitasjon til tanken under.

Anlegget er automatisert, men hvis noen trenger tilkomst til det, bremses motoren og produksjonen av strøm stoppes. Det skal monteres samme batteripakke som man finner i moderne ferger, og det skal i tillegg være et generatorsett ved behov.

Sjøvannet hentes fra 40 meter, og pumpes individuelt i tankene for å unngå lakselus, alger og parasitter. Når vannet slippes ut igjen, går det via seks pumper i revers, som er montert inne i bunnramme-leggene. Ifølge utviklerne gjenvinnes da 60 prosent av strømforbruket

Saken fortsetter under bildet.

ILLUSTRASJON: Heerema Aquaculture

5.000 tonn laks årlig
I første omgang er det prøveprosjekt, der to installasjoner skal testes ut på østkysten av Skottland, rundt 2,5 kilometer fra land. På sikt er planen å produsere 5.000 tonn laks årlig i 15 slike anlegg.

– Fordelen med denne løsningen er at en trenger bunnrammen uansett, men istedenfor å bare bruke areal og bunnrammen til vindenergiproduksjon, så produserer man laks i et lukket anlegg, sier utviklingsdirektør i Heerema, Arne Ramstad, til iLaks.

Ramstad mener løsningen også kan fungere på land med RAS-teknologi.

– Men vi tar et steg av gangen, sier han.

Interesse
Ramstad mener det er global interesse for en slik løsning, fordi man kan oppdrette lokale arter, samtidig som man sørger for strøm til fjerntliggende områder.

– Vi stresser ikke, men vi har interesse fra både grønne energiselskaper og fra offisielle myndigheter, som ser etter bærekraftige fiskeoppdrettsløsninger, hevder Ramstad.

Ramstad sier videre at selskapet også har hatt interesse fra Norge.

– Men slik jeg forstår det, så er det en lang vei å gå før havvindparker er et alternativ for Norge, avslutter han.