Denne oppdretteren er den første i bransjen som slutter å transportere laks med fly

Nyheter
1953

Færøyske Hiddenfjord innfører flystopp.

– Hiddenfjord, en av Færøyenes lakseprodusenter, har kunngjort at de per 10. november definitivt har sluttet å transportere laks med fly. Laksen, fersk såvel som frossen, blir transportert med fraktskip til marked, heter det i en pressemelding fra selskapet. 

En ny rapport fra det uavhengige forskningsinstituttet SINTEF viser at endringen har redusert selskapets CO2-utslipp fra utenlandsfrakt med 94 prosent.

Hidden Fjord-anlegg på Færøyene. FOTO: Ole Alexander Saue

Bakgrunnen for beslutningen er at Hiddenfjord ønsker å operere i tråd med FNs 13. globale mål for akutt klimahandling.

– Det er ingen tvil om fakta: For å redusere klimaendringene må vi alle umiddelbart slutte å bruke fly til å transportere varer, mener Atli Gregersen, administrerende direktør og eier i Hiddenfjord.

Han legger til:

– Dette var en utfordrende beslutning for oss – vi visste at det kunne bety lavere priser og en mye høyere risiko på grunn av redusert fleksibilitet til å nå fjerne markeder. Men etisk sett er det definitivt den riktige avgjørelsen. Hvis vi sier at vi vil være et virkelig bærekraftig selskap, så må vi handle i samsvar med det.

Les også: «Good conditions for major problems», seier Atli Gregersen om færøysk oppdrett på 90-talet

Hiddenfjord trekker også fram en ny uavhengig forbrukerundersøkelse i USA, som viser at laksen fra selskapet har opprettholdt samme kvalitet til tross for opphøret av flyfrakt.

– Det faktum at vi stoppet med flyfrakt innebar en stor endring for mange av kundene våre i USA. Vi er veldig glade for at vi har klart å transportere fersk laks med skip til USA og samtidig opprettholde vår velkjente høye kvalitet – nå med et mye lavere CO2-utslipp. Vi forventer å tiltrekke interesse fra nye kunder med fokus på bærekraft, sier Óli Hansen, salgsdirektør hos Hiddenfjord.