Den store portugisiske supermarkedkjeden Jerónimo Martins tester ut offshore lakseoppdrett.
Kjeden, som har mer enn 3.600 butikker i Skottland, Portugal og Colombia, har etablert datterselskapet SeaCulture i forbindelse med oppdrettsprosjektet. Universitetet i Aveiro, som regnes som et av de beste i landet, deltar også i prosjektet gjennom FoU-enheten CESAM.
Pilotanlegget med 1.000 laks ligger rundt elleve nautiske mil utenfor byen Ílhavo i distriktet Aveiro på den nordvestlige kysten av Portugal.
Administrerende direktør i Jerónimo Martins, Soares dos Santos, uttalte seg om prosjektet under en kvartalspresentasjon i forrige måned. Der sa han at det var både gode og dårlige nyheter, ifølge avisen Noticias ao Minuto.
– Den gode nyheten er at laksen vokser i portugisisk hav, sa han og fortsatte:
– Den dårlige nyheten er at vi ikke har funnet den rette merden, som kan håndtere høye bølger og dårlig vær.
Han understreket imidlertid at de jobbes med justeringer, slik at merden også vil takle utfordrende værforhold.
Ifølge professor Ricardo Calado fra universitetet i Aveiro, som er en del av forskningsgruppen, har det derimot ikke vært at problem med for høye temperaturer i vannet.
Da han snakket med Ipacuicultura i oktober i fjor, fortalte han at smolten ble plassert ut i havet på et tidspunkt temperaturen var ideell for vekst, slik at produksjonstiden i sjø ble forkortet. Han hevdet også at det var interesse for prosjektet fra både lokale og norske investorer.
Da Rádio Renascença omtalte prosjektet i 2018 uttalte en annen professor ved universitetet, Amadeu Soares, at de ikke hadde fordelen av fjorder som var ideell for lakseoppdrett, og at det var utfordrende med havbruk i Portugal.