Denne kunne vært i sjøen nå. Men slik gikk det ikke.

Nyheter
816

Ett av selskapene som fikk gladmeldingen i juni, var lille Engesund Fiskeoppdett på Fitjar i Hordaland. Der har planene om en lukket betongmerd vært klare lenge. Men lite har skjedd så langt.

– Vi har ikke fått konsesjonen ennå, og kan ikke sette i gang noe før det er gjort endelig vedtak, sier daglig leder Svein Eivind Gilje til Sysla.

Klagebehandling ferdig i september

Ti oppdrettsselskaper fikk tilsagn om konsesjon i gruppe C, såkalt mørkegrønne konsesjoner. Kravet er at aktørene skal komme med teknologiske eller driftsmessige løsninger som reduserer miljøutfordringene vesentlig.

21 klager fra søkere som representerer 36 søknader ble sendt inn innen fristen på tre uker. I september var Faggruppen for tildeling av grønne konsesjoner klar med sin behandling av klagene.

– Skuffende

Faggruppen bekreftet sine vedtak om konsesjon, og sendte klagene videre til Nærings- og fiskeridepartementet for endelig vurdering der.

Etter det har lite skjedd.

– Vi har ikke fått noen tilbakemeldinger i det hele tatt. Det er skuffende at det ikke er blitt avklart tidligere, sier Gilje til Sysla.

Lukket merd på vei

Også Sulefisk i Solund i Sogn og Fjordane fikk beskjed om at søknaden deres om grønn konsesjon nådde opp i juni. Oppdrettsselskapet har planer om et lukket, flytende anlegg med dobbel not frem til fisken veier minst ett kilo.

– Merden som baserer seg på den mørkegrønne konsesjonen kommer sannsynligvis i mai. Hvis vi ikke har fått konsesjonen på plass innen den tid, må vi bruke den innenfor våre vanlige konsesjoner, sier daglig leder Michael Niesar i Sulefisk.

Venter på svar

Heller ikke han har hørt noe om når klagene blir ferdig behandlet, og endelig vedtak kan gjøres.

– Det hadde vært ønskelig om vi kunne fått en oppdatering av og til. Jeg lurer innimellom på om det er vi som har gjort noe feil, sier Niesar.

– Hadde du forventet at det skulle ta så lang tid å få en endelig avklaring?

– Nei, egentlig ikke. Jeg lurer på hva det skyldes. Men sånn er det vel. Det offentlige krever at vi iverksetter tiltak raskt, men selv lever de ikke opp til det.

– Effektiv saksbehandling

Klagene på grønne konsesjoner i gruppe A, som gjelder Troms og Finnmark, bleferdigbehandlet lillejulaften i fjor. Faggruppens innstilling ble opprettholdt.

– Vi fortsetter nå klagebehandlingen av klagene i Gruppe C (de mørkegrønne). Jeg kan ikke si konkret når vedtak i denne gruppen vil foreligge, men det legges også i det videre opp til en effektiv saksbehandling, sa fiskeriminister Elisabeth Aspaker da.

Når avgjørelsen kommer, er fremdeles usikkert.

– Det er ikke mulig nå å være konkret på når klagesakene er ferdigbehandlet, men vi tar sikte på å avgjøre sakene så raskt som mulig. Det er relativt sjelden det tildeles konsesjoner, og de senere år har det vært tildelt på ulike måter og etter ulike kriterier. Det vi er opptatt av, er å gjøre grundige og gode vurderinger, sier assisterende departementsråd Arne Røksund i en e-post.