Denne har holdt laksen helt fri for lus

Nyheter
1533

Nekton Havbruk på Smøla i Møre og Romsdal har trolig kommet aller lengst i å teste ut lukket oppdrettsteknologi, skriver Sysla.

– Vi har et anlegg med fleksibel vegg. Der har vi hatt fisk to somre på rad, og skal sette ut tredje runde om et par uker, forteller daglig leder Mikal Eines i Smøla Handelskompani, som eier Nekton Havbruk.

FAKTA

Nekton Havbruk

  • Eid av Smøla Handelskompani
  • I 2011 fikk selskapet en FoU konsesjon for utvikling av flytende lukkede oppdrettsanlegg for produksjon av stor postsmolt. Hovedsamarbeidspartner var Nofima, avdeling Sunndalsøra.
  • I 2012 ble et produktutviklingsprosjekt for tette anlegg basert på duk innvilget fra Regionalt Forskningsfond Midt Norge.
  • Samarbeidspartnere her er Sintef Fiskeri og havbruk AS, Nofima, Freshwater Institute, NTNU, Botngaard AS, Osland Havbruk, ITT Flygt, Aqualine, Aquastructures, US Naval Academy.
  • I 2013 ble den første lukkede merden fylt med fisk.

Lusefri fisk

I tillegg har selskapet en glassfibertank som skal sjøsettes denne uken, og skal bygge en fasttank, trolig i betong.

– Vi tester ut ulike teknologier. Det er ikke sikkert alle skal være med inn i fremtiden, det får vi se, sier Eines.

I fjor sommer stod 50.000 fisk i den lukkede tanken frem til fisken var et halvt kilo. Fisken ble så sluppet over i åpen not, og har nå vokst seg opp til slakteferdig størrelse.

I sommer var det 100.000 fisk i merden frem til den var 300 gram.

Mange av oppdretterne i Midt-Norge har slitt med store mengder lus i sommer, og flere har fått varsel om tvangsslakt på grunn av lus.

De problemene har ikke Nekton Havbruk hatt.

– Fisken var helt lusefri, enda episenteret med lus har vært her i Midt-Norge. Vi tok vann fra 13 meter, og har konkludert at allerede på den vanndybden er det lusefritt.

Holdt på i fire år

Merdene har Nekton Havbruk utviklet og laget selv, i samarbeid med lokale familiebedrifter og forskningsinstitusjoner.

Til sammen er det rundt 20 ansatte som driver med havbruk, og som er knyttet til Smøla Handelskompani.

Lukket oppdrettsteknologi har de holdt på med i fire år.

– Vi har testet to år ordentlig i sjø, før det testet vi to år på land, blant annet i samarbeid med Sintef, sier Eines.

Lukket anlegg for den minste fisken

Selskapet har sikret seg en såkalt mørkegrønn konsesjon, der kravet er å ta i bruk teknologiske eller driftsmessige løsninger som reduserer miljøutfordringene vesentlig. I tillegg har de en visningskonsesjon og samdrift på en annen konsesjon.

Eines har tro på å ha fisk opp til ett kilo i lukket anlegg, før den går over i vanlige merder. Det vil gjøre den mer robust mot sykdom og lus, og også gjøre tiden i åpen sjø kortere.

– På sikt ser vi for oss at 20-30 av fisken som produseres, skal innom lukkede tanksystemer, sier Eines.