– Denne gangen hørte vi noe vi ikke har hørt før

Nyheter
757

Pareto Securities’ to lakseanalytikere Henning Lund og Carl-Emil Kjølås Johannessen har vært på rundtur i Chile. I en kundeoppdatering tirsdag morgen forteller de om sine erfaringer og slutninger etter besøket.

«Etter å ha besøkt de fleste av de chilenske oppdrettsselskapene i forrige uke, er vi mer optimistiske på en mer bærekraftig chilensk laksenæring, som vil ha begrenset tilbudsvekst de neste fem årene, men betydelig forbedret kontantstrøm. Vi nedgraderer utbudet fra Norge i tiden fremover, øker tilbudet fra Chile (men med mye høyere overbevisning) og vi oppgraderer våre lakseprisestimater fra NOK 57 og 59 til NOK 59 og 61 for henholdsvis 2017 og 2018.»

Under markedet
Noen dristig spådom er det ikke.

Snittprisen (fersk sløyd laks levert Oslo) sålangt i 2016 er 60,53 kroner, mens Fish Pools årskontrakt for 2017 ligger på 66 kroner kiloet, ifølge siste omsatte handel mandag.

Uansett, det holder til fremtidstro og økte kursmål i sektoren.

«Vi oppgraderer også kostnadsanslag, da kostnadene er baksiden av lav tilbudsvekst. Vi oppgraderer alle kursmålene som vi nå bruker 12x 2017e og 11x 2018e inntjening for å beregne. Våre beste aksjetips er LSG AUSS, GSF og MHG. Vi oppgraderer også SalMar og Bakkafrost til kjøp.»

Ser Chile i et annet lys
«Vi har vært i Chile mange ganger, men denne gangen hørte vi noe vi ikke har hørt før. Ingen av selskapene vi møtte planlegger å vokse de neste årene. I stedet vil de fokusere på (de høye) driftskostnadene og redusere den biologiske risikoen. Men mange uttrykte bekymring for at industrien kan vokse mer enn hva som er bra for biologi og markedet. Dette er nøyaktig det motsatte av hva vi har hørt fra chilenske spillere før», skriver Pareto videre.

Ny forskrift gjør vekst dyrt
«De fleste av spillerne er frustrerte over den nye forskriften, men de var alle enige om at veksten vil bli svært kostbar, og at reguleringen vil redusere veksten. Vi forventer rundt 6% tilbudsvekst fra Chile i 2017e. Oppdretterne vi møtte representerer mer enn 70% av kapasiteten i Chile og akkumulert vekst indikert fra disse selskapene er 6% i 2017e».

Kostnadene øker og veksten er langt unna
Også i Norge er det beskjedne vekstmuligheter – i mange år fremover.

«Da mekanisk lusebehandling forårsaker kostnadsøkning og yield-nedgang, ser vi svært begrensede vekstmuligheter for norske oppdrettere fremover. Vi forventer at fôrsalget vil bekrefte det i de kommende månedene. Prisene er høyere og sikten er tydeligere enn noensinne», konkluderer Pareto-duoen.