Et initiativ for å utvikle fremtidens fôr har erstattet soya og fiskemel med råstoff fra Sveriges skoger, hav og matindustri. Dette er første gang forbrukere kan kjøpe fisk oppdrettet på fôr som inneholder mykoprotein. Bak innovasjonen står den svenske ideelle organisasjonen Axfoundation, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) og 25 partnere i verdikjeden, fra forskere og bønder til fôr- og matselskaper.
Fôr står for den største andelen av klimaavtrykket fra svinekjøtt, fjærkre, egg og oppdrettsfisk – opptil 92 prosent for oppdrettet regnbueørret. Nå viser svenske forskere og selskaper at smartere, sirkulære alternativer er mulige.
– Sammen har vi bevist at det er mulig å produsere fôr i industriell skala ved hjelp av svenske sidestrømmer, noe som reduserer miljøpåvirkningen og styrker nasjonal matsikkerhet, uten å gå på kompromiss med dyrehelse eller smak. Dette er begynnelsen på en stor overgang, sier Christian Sjöland hos Axfoundation, prosjektleder for Fremtidens fôr for fisk, griser, fjærkre og verpehøner, i en pressemelding.
Verdens første
Regnbueørreten som nå er på markedet fra oppdretteren Älvdalslax er verdens første fisk som er oppdrettet på fôr med mykoprotein. Fôret inneholder også insekter som omdanner matavfall til protein og blåskjell som reduserer eutrofiering i Østersjøen. Sammen erstatter disse ingrediensene soya og fiskemel og skaper et sirkulært fôr med proteiningredienser som har lavere klimapåvirkning, mindre arealbruk og letter presset på biologisk mangfold.
Fôrinnovasjonen stammer fra det svenske prosjektet Fremtidens fôr for fisk, gris, fjærkre og verpehøner, som har som mål å redusere både ressurssvinn og miljøpåvirkning fra fôrproduksjon. De tre proteiningrediensene evalueres for tiden i akvakultur i Älvdalen, og vil også bli testet i grise-, kylling- og eggproduksjon over hele Sverige i løpet av 2025–2026.
– Sirkulære fôrløsninger for oppdrettsfisk fungerer like bra som konvensjonelt fôr. Fôret inneholder ingredienser som er mer naturlige for fisk å spise, noe som er bra for fiskehelsen, miljøet og kvaliteten på sluttproduktet. Håpet er å se like gode resultater for griser og fjærkre, sier Anders Kiessling, professor i akvakultur ved Sveriges lantbruksuniversitet.
Meningsfullt
Sensoriske tester utført ved Skolen for hotell-, matlagings- og måltidsvitenskap på Campus Grythyttan (Örebro universitet, Sverige) viser at fisken har samme kvalitet og tilvekst som konvensjonelt fôret fisk.
– Fra et smaksperspektiv er vi veldig fornøyde, og kundenes etterspørsel er allerede sterk. Som fiskeoppdrettere er det meningsfullt å bidra til en løsning som fungerer både for oss og miljøet, sier Anders Beronius, administrerende direktør i Älvdalslax.
Fra september vil produktet «Framtidens Fisk» være tilgjengelig for forbrukere gjennom utvalgte svenske forhandlere, inkludert Hemköp og Urban Deli, samt for serveringssteder gjennom distributøren Fiskhallen Sorunda. Produkter fra griser, fjærkre og verpehøner fôret med det nye sirkulære fôret forventes å nå svenske tallerkener i løpet av 2025/2026.
Prosjektet er delfinansiert av Vinnova, Sveriges innovasjonsbyrå.