SINTEF-forskere har utviklet et implantat som henter informasjon om oppdrettslaksens ve og vel ved hjelp av sensorer.
– Fiskevelferden må bli bedre, og oppdrettsnæringa trenger å vite hvordan oppdrettslaksen har det. Samtidig har vi få metoder for å undersøke dette på individnivå.
Det sier forsker Eirik Svendsen i SINTEF Ocean, i et intervju gjort av Gemini.
Han og kollegene jobber med å utvikle teknologi som skal gi ny kunnskap om helsen til oppdrettsfisk.
Multitasker
– Vi trenger høyere oppløsning på velferdsskalaen, slik at vi har sikre målinger mellom dårlig velferd – død og god velferd – og bare “levende”, sier Svendsen.
Han ser for seg en fremtidig løsning, der et utvalg «vokterfisk» i hver merd utstyres med implantater, som via målinger kan gi en score på velferd.
Implantatet kan innhente mer data samtidig enn noen annen eksisterende løsning, ifølge teamet.
Fiskene slipper å ha mange ulike sensorer i bukhulen:
Sylinderet er 47 mm langt og har en diameter på 13 mm. Det inneholder batteri, minnekort og en microcontroller, måleredskaper for oksygeninnhold i blodet, hjerterate, aktivitet, kompassretning og temperatur.
Stor nok fisk, små nok implantater
Microcontrolleren i implantatet kan analysere dataen, og gi beskjed dersom scoren kommer under en satt grense for god velferd.
– Det ville gitt røkterne en tydelig beskjed om at de må søke etter årsaken, og sette inn tiltak for å bedre velferden i merda der alarmen har gått, sier Svendsen.
– Kan vi vite om fisken plages av implantatet?
– Såkalte “velferdsrelaterte indikatorer” som hjerterate og fiskens svømmeaktivitet normaliseres en viss tid etter at implantatet er satt inn. Med det som bakgrunn, antar vi at fisken restituerer og ikke plages nevneverdig av implantatet, sier Svendsen.
– Men det kan oppstå komplikasjoner, for eksempel infeksjoner, så bildet er sammensatt, understreker han.
Han understeker at det er viktig å bruke stor nok fisk, så små implantater som mulig, og å la fisken restituere.
Implantatet er utviklet i det forskningsrådfinansierte prosjektet «Salmon Insight».
– Det er et viktig poeng for oss at de nye målemetodene skal kunne brukes i fullskaladrift ute på oppdrettsanlegg, sier Svendsen.