– Den mest næringsfiendtlige skatten vi har er formuesskatten

Nyheter
0

Høyre vil redusere det samlede skattetrykket i næringen. Men selskapsskatten kan bli økt.

Selv om Høyre ikke var enig i innføringen av grunnrenteskatten, vil det bli høyere beskatning av oppdrett, også med dem i regjering. I førsteutkastet til sitt nye partiprogram tar de til orde for å skrote normprisrådet og redusere skattetrykket i oppdrettsnæringen.

Men Høyres partileder, Erna Solberg, bekrefter langt på vei at det blir grunnrenteskatt på oppdrett, selv om det blir regjeringsskifte neste høst.

– Vi har pekt på ulike andre modeller enn dagens modell også. Men vi opplever nå at det signalet vi får fra næringen er at det er bedre å reparere den modellen som er, istedenfor å skape en ny, sier hun til iLaks.

Grunnrenteskatten består, men prisrådet ryker
I forbindelse med sluttforhandlingene i Stortinget om grunnrenteskatten fjor ble det kjent at Høyre hadde antydet en skattesats på 15 prosent.

Hun ikke sier noe om skattesats, men det er på det rene at den blir lavere enn dagens 25 prosent.

– Den vil mest sannsynlig gå ned, men så vil hele prisrådet forsvinne. Og så vil det være lavere beskatning totalt sett knyttet til dette, sier Solberg.

Den tidligere statsministeren er like fullt tydelig på at næringen må stå for det som den tidligere har gitt uttrykk for, nemlig å akseptere en noe høyere beskatning.

– Hvis de nå begynner å si at de ikke vil betale, vil det oppleves som at de trekker seg fra ting som de faktisk sa på det tidspunktet, påpeker hun.

På besøk hos Sande Settefisk: Høyres partileder Erna Solberg i samtale med varaordfører Jan Ove Rygg (H) i Gloppen kommune. Foto: Kjartan Aa Berge

Vil samarbeide med næringen
Høyres partileder er opptatt å få frem at endringene vil bli gjort i samråd med næringen.

– Poenget er at vi må gå gjennom og gjøre dette i dialog med næringen. Men vi tok næringen på alvor da de sa at de kunne betale mer skatt.

Hun utdyper:

– Etter måten denne ble innført på, som skapte så mye turbulens i næringen, er det spesielt viktig å gjøre endringer i et samarbeid.

Verden endrer seg
Et annet viktig punkt i sitt partiprogramutkast var forslaget om å fjerne formuesskatten på arbeidende kapital og vurdere en delvis veksling mot annen næringsbeskatning. Solberg synes ikke dette forslaget er kontroversielt. Hun viser til en utvikling internasjonalt som underbygger dette, og bruker Storbritannia som illustrasjon.

– Nå har jo for eksempel Storbritannia høyere selskapsskatt enn oss, peker hun på, og forklarer:

– Det har skjedd en endring internasjonalt som gjør at uansett om vi øker selskapsskatten litt, for å være med på å finansiere lettelser i formuesskatten på arbeidende kapital, skaper det egentlig bedre forhold for norsk næringsliv. Jeg tror at det er noe som veldig mange aksepterer.

Næringsfiendtlig?
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har karakterisert Høyres forslag som næringsfiendtlig. Solberg fnyser av Vedums uttalelser.

– Det betyr bare at han ennå ikke har tatt inn over seg at formuesskatten er næringsskatt, sier hun.

– At formuesskatten er en personskatt er noe de klamrer seg til i Finansdepartementet, Arbeiderpartiet og på venstresiden, mener Høyres leder.

Høyrepolitikeren tror at formuesskatten rammer mange velgere i Senterpartiets kjerneområder. Hun retter en bredside tilbake til Vedum.

– Jeg tror han er veldig i utakt med næringslivet og store deler av særlig små og mellomstore bedrifter langs kysten. Den mest næringsfiendtlige skatten vi har er formuesskatten, slik den er utformet i dag, slår Solberg fast.

Det er rettet en henvendelse til statsråd Trygve Slagsvold Vedum. Han kunne ikke svare i dag.

Svein Klævold (t.v.), styreleder i Sande Settefisk og daglig leder i Nordfjord Laks, i samtale med Erna Solberg under et besøk nylig. Foto: Kjartan Aa Berge