– Den mest næringsfiendtlige regjeringen i min levetid

Nyheter
0

Mowis styreleder sparer ikke på konfekten.

Skattetrykket for norsk oppdrettsnæring står naturligvis øverst på agendaen under Sjømat Norges årskonferanse i Bergen. Det er bare gått noen få timer siden statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum serverte et forslag om grunnrenteskatt på 35 prosent.

Oppdretterne opplever den voldsomme skatteskjerpelsen som dypt urettferdig.

Vestlendingene har sett det før. Men det begynner å bli en god stund siden, bemerker Ole Eirik Lerøy, styreleder i Mowi.

Krig
– Det var under «strilekrigen», helt tilbake i 1792, da kongen av Danmark doblet skatten på grunn av en truende krig, forteller han.

– Skatten, sammen med sviktende næringsgrunnlag, gjorde at det ble en en enorm oppstandelse. Rikskomissæren og skattefuten måtte forlate Bergen, etter at 5.000 bønder og fiskere inntok byen. Endringen i skatten ble opphevet etter noen år, samtidig som skatten ble den samme som i Danmark.

– Problemet var vilkårligheten og den manglende forutsigbarheten i skatten, sier Lerøy, med klar referanse til skattesjokket fra Støre og Vedum.

Lerøy lar seg ikke imponere av den rødgrønne regjeringen.

– Det mangler heller ikke festtaler for næringen i Hurdalserklæringen, sier Lerøy, og siterer derfra at regjeringen skal «legge til rette for vekst» på en «forutsigbar, kontrollert og bærekraftig måte», samt at «politikken skal bygge oppunder fortrinnet» Norge har innen eksport av høykvalitets sjømat.

– Hvor glapp det for denne regjeringen? Å øke skattenivået til 80 prosent? Sende utenlandske investorer vekk når de skal investere i selskapene våre? spør han retorisk.

Integrert
Lerøy mener at oppdrettsnæringen ikke er direkte sammenlignbar med andre næringer som allerede er underlagt grunnrenteskatt.

– Regjeringens forslag bommer fullstendig. Næringen er vertikalt integrert. 80 prosent av inntjeningen skjer i sjøen. 80 prosent av investeringene våre er på land. Vi høster ikke fra et ferdigvarelager i naturen. Produktet vårt må videreforedles. Vår grunnrente er først og fremst en reguleringsrente. I havbruksnæringen må en kjøpe konsesjoner, i motsetning til kraftbransjen og oljebransjen hvor en får tildelt blokker/konsesjoner, utdyper han.

Grunnrenteskatten kommer på toppen av ordinær bedriftsbeskatning, produksjonsavgift, formueskatt og utbytteskatt.

– Det totale skattetrykket er ikke bærekraftig. Åtte av ti kroner i overskudd går til skatt, ikke midler igjen til å investere og utvikle for, sier han.

– Vi trenger alle skarpe hoder og kapital for å utvikle denne næringen. Kapital som nå skal inndras – i kanskje verdens rikeste land. Men som strilene for to hundre år siden, vil vi ikke gi opp. Vi må jobbe knallhardt for å øke forståelsen hos våre politikere som vil regulere denne næringen, avslutter Lerøy.