Kan ta 6.000 tonn slam fra smolt.
Ved dypvannskaia i Glomfjord står selskapets eneste ansatte og ser inn i den store og nå så tomme industrihallen. 33 år gamle Hans Christian Gjelseth mener han har fått drømmejobben som daglig leder. Han skal lede arbeidet i landets første felles tørkeanlegg for fiskeslam.
Gjødselingrediensen fra Salten Marine Resource skal skipes ut med båt. Beliggenheten rett på dypvannskaia i Glomfjord er derfor et egnet sted for bedriften.
Gjenbruk
Visjonen for selskapet er å drive kostnadseffektiv gjenbruk og produksjon av slam fra oppdrettsselskapene. På sikt utvikle bærekraftige produkter med godt lønnsomhetspotensiale.
Her i den tomme industrihallen ankommer straks utstyret fra Fjell Technology Group (FTG) og Salten Marine Resource skal være i drift fra juli.
I løpet av juni måned kommer utstyret fra FTG i ulike perioder. Selve råstofftankene kommer 4. juni. Så kommer i tur og orden tørken, mottakshopperen og til slutt bigbag-systemet den 20. juni.
Les også: Fjell Technology Group skal levere slambehandlingsløsning
Altmuligmannen
– Som eneste ansatte siden februar, har jeg vært innom mange oppgaver. Male garderobe, legge gulv og innrede kontor i tillegg til rivearbeider i industrihallen. Det gjelder absolutt å være nevenyttig i denne jobben, smiler Gjelseth.
Gjelseth tar oss med i hallen som en gang var råvareglassfabrikk fram til 2009. Her er det omtrent himmeløyde opp til takmønet.
– Når sand og soda skulle behandlet kom temperaturen i ovnen her inne opp i 1.300 grader, da var det greit med takhøyde. Det har vært litt av en jobb å være med å rive den ovnen, sier Gjelseth.
Den ferske daglige lederen kommer fra jobben som prosessoperatør og skiftleder i sildoljefabrikken Pelagia i Bodø. Etter sju år som pendler til Bodø er han tilbake på stedet han tok fagbrevet hos solcellefabrikken REC i 2007.
Kontinuerlig FoU-prosess
Anlegget kan ta imot 6.000 tonn i året, men selskapet vurderer en gradvis oppstart og planlegger for halvparten så mye i det første driftsåret. Som styreleder fikk eierne med seg Odd Strøm, som fram til slutten av 2019 hadde ledet Nova Sea gjennom ti år.
– Utfordringen på kort og lang sikt er helt klart å finne den beste og lønnsomme måten å utnytte ressursen. Det vil være et kontinuerlig arbeid på dette sammen med ulike FoU-miljø og kommersielle aktører, sier Odd Strøm.
Spennende med spenning
Målet er åpning i slutten av juli. Når iLaks besøker Salten Marine Resource er de helt sluttfasen med å fjerne det gamle elektriske anlegget. Meløy Elektro står for jobben.
– Vi holder akkurat nå på med å rive ned den gamle styringen og kablingen som gikk til den gamle fabrikken, sier Barvik Bergli.
Når hallen og det elektriske anlegget har stått ubrukt i 12 år kan det bli noen utfordringer i jobben.
– Det kan jo være ganske så spennende når vi ikke vet hva det står spenning på og ikke, men heldigvis har det gått helt bra, sier han.
Slik foregår prosessen
Lasten med slam fra smoltanlegget skal ankomme anlegget i en spesiallaget slamtank. Tanken rulles over til sjakten i betonggulvet. Her tømmes slammet nedi sjakten, og pumpes deretter opp i en av de to råstofftankene på 32 kubikk. Prosessen med å tømme slamtanken tar cirka to timer.
Etter at slammet er lagret i tankene, kan tørkeprosessen starte. Thermtech TMD er teknologien fra FTG.
– I prosessen brukes friksjonsvarme. Ved hjelp av såkalt kinetisk energi varmes slammet opp av friksjon til rundt 105 grader så dampes det ut, sier Gjelseth.
– Når råstoffet kommer til anlegget, inneholder det rundt 20 prosent tørrstoff.
Etter prosessen skal det være 95 prosent tørrstoff.
– Selve dampen går tilbake i såkalte skrubbere, som i realiteten vasker dampen for å forhindre lukt, sier Gjelseth.
Det tar vel et døgn å tømme en slamtank gjennom renseprosessen. Da er det nok tørrstoff til å fylle fire storsekker på 1.500 kubikk. I andre enden av hallen skal sekkene plasseres og lagres. Her blir det plass til minst 50 sekker.
– Vekta er på rundt 800 kilo når de er fylt opp. Det er en ganske lav egenvekt på selve produktet, sier Gjelseth.
Lokale eiere
De tre smoltprodusentene Helgeland Smolt, Salten Smolt og Nordland Akva gikk sammen for å realisere ideen for å omdanne slam og fôrrester til noe matnyttig. Leverandøren av teknologien, Fjell Technology Group, ble også med som medeier gjennom selskapet Vestigum.
– Det er en god struktur i planlegging og oppstart av selskapet. Det kan etter hvert være aktuelt å utvide eierskapet i retning flere uten at det ligger konkrete planer på det nå, sier Strøm.
Eierne bidro med rundt 3,6 millioner kroner i egenkapital til oppstarten. Det dekker de første fasen med oppstart.
– Investeringen utover egenandel er gjort ved leasing. Nå er jo prosjektet noe forsinket på grunn av covid-19, så rent finansielt kan det bli noe dyrere enn først beregnet, sier Strøm.
– Kostnad og inntekter får vi komme tilbake til senere. Vi har budsjetter for starten, men det er mange uavklarte faktorer vi trenger å kjenne før vi går ut med noe på dette, sier styrelederen.