Den første mobile sorteringsstasjonen for stamfisk i plast er montert på «Smøla Våg»

Nyheter
0

Troll Systems så mulighetene.

Om bord på brønnbåten «Smøla Våg» er plastsveiserne fra Troll Systems i ferd med å montere det nye sorteringsstasjon for stamfisk. Hele anlegget har en grunnflate på nær 40 kvadratmeter, og er stroppet fast på dekk over lasteluka. Her står to tanker, ei renne og et overbygd sorteringsrom med tre avløp.

Daglig leder i Troll Systems, Rune Rørstad, så muligheten da han leste at rederiet Eines, med kjøpet av «Smøla Våg», skulle spesialisere seg på sortering av stamfisk.

– Da jeg så bilder av det eksisterende anlegget, fikk jeg ideen om at dette kunne vi gjøre i PE-plast, sier Rørstad til iLaks.

Men det skulle ta nærmere tre år etter første samtale til det begynte å bli en realitet i fjor høst. For plastprodusenten er dette et lite, men kjærkomment oppdrag som har gitt arbeid til staben i nær to måneder.

Kjærkomment
– Vi merket jo at det ble helt stille i markedet etter forslaget grunnrenteskatt. Alt ble lagt på is, så det var bra Eines kom på banen. Vi har jobbet med å promotere dette konseptet inn mot alle som sorterer stamfisk. At det skulle bli et rederi som ble først ut, og med det tok en slags charter-variant, er spennende. I tillegg er dette veldig fornuftig ressursbruk. Det samme anlegget kan brukes av flere oppdrettsanlegg, så de slipper å ha hver sitt, sier Rørstad.

Karl Ove Eines er styrmann på «Smøla Våg». (Foto: Steve Hernes).

Karl Ove Eines er styrmann på «Smøla Våg» og medeier i familierederiet. Han ser absolutt fordelen av å bytte ut det gamle anlegget.

– PE-plasten er et flott produkt. Lett å holde rent, rustfritt og det vil være lett å bearbeide om vi skal gjøre modifikasjoner. Det kommer til å se like fint om ti år, sier Eines, og forteller det er flere fordeler med denne typen sortering av stamfisk.

– Det er begrensninger ute på anleggene. Vi kan jo ikke flytte på merdene, så en blir avhengig av å flytte fisken. Det gjør det mye enklere når vi skal sortere stamfisk fra én lokalitet, som deretter skal leveres på en annen lokalitet, sier Eines.

Universell løsning
– Veldig ofte har denne typen utstyr blitt til litt etter litt. Derfor synes vi det har vært interessant å se hvordan vi kan lage, det vi tenker på som, et perfekt anlegg fra start. Men hver kunde har sin egen måte å gjøre det på. Dette har blitt en slags universell løsning som med bare små justeringer kan tilpasses det meste, mener Rune Rørstad.

Stamfisken håves ombord i avvanning-tanken. Denne tar mellom 40 og 70 stamfisk avhengig av størrelse. Deretter går det over i bedøver-tanken, videre over på renna og inn til sorteringsbordet.

– Her kan oppdretterne utføre det de har behov for. Enten det bare er å skille hann- og hunnfisk, eller om det er flere oppgaver som skal gjøres. Det kan være DNA-prøver, ultralyd eller PIT-tagging. Vi stiller med mannskap og bidrar med det vi kan, sier Karl Ove Eines.

Sorteringssystemet på «Smøla Våg». (Foto: Steve Hernes).

Når anlegget er ferdig montert, går turen til Sogn og Fjordane der stamfisk av ørret skal sorteres.

– Vi kommer nok til å frakte mest stamfisk frem mot vinteren. Da blir det igjen mer ordinær frakt av slaktefisk. Anlegget kan i sin helhet enkelt løftes på land, sier Eines.

På dekk er plastsveiserne fra Troll Systems i ferd med å avslutte jobben. Lone Kuhmunen holder et godt grep om extruderen.

– Nå er det noe vi må fikse i siste liten. Underveis dukker det jo opp ting som må justeres. Dette har vært et altoppslukende prosjekt de siste ukene. Selv syns jeg den største utfordringen var å få renna til å bli helt perfekt. Nå er det travelt. Men det er fint å ha det travelt, det er da det virkelig blir gjort ting, smiler Lone Kuhmunen.

Markus Meister Rist og Lone Kuhmunen, Troll Systems. (Foto: Steve Hernes).