Den første Havfarmen blir 385 meter lang

Nyheter
1668

Tirsdag ettermiddag signerte Nordlaks kontrakt om bygging av den første Havfarmen med det kinesiske verftet CIMC Raffles.   

Harstadselskapet NSK Ship Design, har utviklet konseptet i samarbeid med Nordlaks.

– Det har vært en lang og utrolig spennende prosess, og det føles veldig bra at vi nå tar arbeidet fra design og utviklingsfase over i realisering, sier Kjartan Karlsen, administrerende direktør NSK Ship Design.

Fakta

HAVFARMEN:
  • Lengde totalt:            385 meter
  • Bredde:          59,5 meter
  • Dybde:            37,75 meter
  • Størrelse på merdene: 414.000 kubikkmeter fordelt på seks merder

Allerede i 2020 kan det svømme fisk i havmerden som har en total lengde på 385 meter og som har plass til to millioner laks. Nordlaks og NSK startet samarbeidet om prosjektet i 2015. Designbyrået med hovedkontor i Harstad er en av selskapene som har posisjonert seg godt for den fremtidige veksten i havnæringene.

– Tilliten fra – og samarbeidet med Nordlaks har bistått til en enorm kompetansebygging i NSK Ship Design. Vi har brukt den kunnskapen vi har til å bistå med valg av verft og siden i forhandlingene. Vi har hatt kineserne på besøk hos oss i Harstad, og vi har besøkt dem i Kina. Samarbeidet og dialogen med verftet har vært svært godt. Vi har vist at vi har kompetanse og kan levere på store og komplekse prosjekt, sier salgssjef Thomas Myhre i NSK Ship Design.

Les også: Signerte avtale idag: CIMC Raffles skal bygge Havfarmen

Verftet CIMC Raffles ligger i Yantai i provinsen Shandong i Kina, og er spesialisert på offshore- og maritime konstruksjoner. Verftet har en av verdens største tørrdokker, med en lengde på 430 meter og en bredde på 120 meter. NSK Skipsdesign opplyser at verftet er valgt på bakgrunn av evne til å levere, kapasitet, kompetanse og pris. NSK Ship Design har benyttet flere underleverandører i prosjektet, blant dem norske selskap som DNV GL.

CIMC Raffles har levert en lang rekke store og kompliserte konstruksjoner, og vi så tidlig at dette verftet har en enorm kompetanse og erfaring som vi ser frem til å kunne dra inn i prosjektet. Når de i tillegg leverer gode løsninger på byggeprosess, levering og ikke minst pris, så vant de frem i konkurransen mot mange andre verft fra hele verden, sier Inge Berg i Nordlaks.