Den første 2022-laksen selges til priser 15 kroner over nivået for ett år siden

Nyheter
0

Prisnivået fra romjulen holder seg inn i den første uken av januar.

– Tregt marked. Kundene sier det er lav etterspørsel i Horeca grunnet covid – restaurantene er stengt. Frankrike er utfordrende, sykehusene kneler. England også, sier de. Vi har kjøpt på 60 kroner på 3-4 og 61 kroner på 4+. Vi har kjøpt og solgt back to back, sier en innkjøper til iLaks.

– Men det er ikke sprekt ute. Frakten blir dyrere, strømprisene øker, inflasjon spiser kjøpekraft over hele Europa. Alt blir dyrere, ikke bare laksen. Euroen er 9,98 nå, det er 22 punkter bare siden forrige fredag. Det er jo en god krone bare der.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

Hopp
– Men 60 kroner er en god pris. Det skal vi ikke glemme, påpeker han.

Det er i hvertfall 15 kroner, eller 33 prosent, høyere enn hva laksen ble solgt for for et år siden. Da var det smalhans i et koronapreget marked og en laksepris nær break-even, på 45 kroner.

En rekke markedsaktører iLaks har snakket med etter lunsj torsdag viser til en pris rundt 60 kroner for den første uken av januar. Det betyr at det kun er mindre endringer fra forrige torsdag.

Lite volum
– Det ser ut som det ligger på 60-65 kroner. Store sprik, men lite volum, sier en eksportør.

– Prisene på Europa ligger rundt 58 kroner på 3-4 og 59-60 kroner på 4+, sier en annen.

– Det har vært en julehelg som har vært utfordrende for mange, påpeker han, før han legger til: – Det er ikke så nøye hva prisen blir, viktigere å ha markedet med seg og ikke bli sittende med fisk.