De snur seg fra olje og gass mot havbruk

Nyheter
1176

Aanderaa i Bergen har i 50 år levert måleutstyr til ulike forskningsprosjekter under vann. Derfra beveget de seg mot olje og gassnæringen, som blant annet trengte strømmålinger i havet før nye felt ble satt i gang.

Nå skal havbruk stå for en større del av inntektene til selskapet.

FAKTA

Aanderaa

  • Har rundt 80 ansatte
  • Ble stiftet av Ivar Anderaa i 1966. Høyteknologiske måleinstrumenter til Universitetet i Bergen var blant de første produktene.
  • Leverer avanserte måleinstrumenter for vann.
  • Etter sammenslåing med en annen bergensbedrift, Data Instruments, i 2005 leverer selskapet også utstyr for vegmåling og sikker kranhåndtering.
  • I 2009 ble selskapet kjøpt opp av et amerikansk selskap, og har fra 2011 vært datterselskap av Xylem Inc, som er notert på New York-børsen. Xylem har 12.600 ansatte i 45 land.

– Det kommer flere reguleringskrav slik at næringen må endre seg og vise at den har kontroll på produksjonen. Det må den ha både på grunn av myndighetene og markedet. Hvis man kan redusere mengden død fisk, vil omsetningen kunne økes, sier Gustavsen.

Kontinuerlige målinger

Det er her Aanderaa mener de kan bidra. Selskapet har i ti års tid levert oksygenmålere til oppdrettsnæringen, og etter hvert andre sensorer. Nå vil de gjøre en rekke målinger ulike steder ved merdene i sanntid, som strøm, tidevann, saltinnhold, temperatur, bølger og vind.

– I dag gjøres oftest målinger en gang for dagen, men da går man glipp av mye informasjon, sier havbruksansvarlig Inger Graves.

Ved å vite om forholdene i sjøen, kan behandling av laksen bli mer målrettet.

– Hvis du for eksempel behandler med hydrogenperoksid mot lakselus, og strømmen går feil vei, er det uheldig, sier Gustavsen.

I pluss i fjor

Aanderaa hadde en omsetning på 133 millioner kroner og et underskudd på cirka 5 millioner kroner i 2014. I fjor ble dette snudd til pluss igjen. Omsetningen økte til 141 millioner kroner, og resultatet ble på 6 millioner kroner.

– Vi gjorde en del nødvendige kostnadsreduserende tiltak i 2014 som fikk effekt i fjor, sier Gustavsen.

Inger Graves og Thorleif L.L. Gustavsen. Foto: Camilla Aadland

Inger Graves og Thorleif L.L. Gustavsen. Foto: Camilla Aadland

I tillegg fikk selskapet, som har en eksportandel på 70 prosent, uttelling for lav kroneverdi.

– Det gjør oss konkurransedyktig på nye områder, sier Graves.

I år håper de på enda bedre resultater. Men da må kontrakter de har jobbet med lenge tikke inn.

– Vi mangler noen prosjekter på bunnlinjen per i dag. Det har vært en treg oppstart på året, men det er stor aktivitet, og mer potensielt salg enn vi har hatt på gang på lenge, sier Gustavsen.

Kan bli travelt

Selskapet har hatt rundt 20 prosent av omsetningen knyttet til olje- og gassnæringen, og merker at det tar lenger tid å sette i gang store prosjekter.

Den daglige lederen ser likevel for seg at det kan bli mye å gjøre til høsten.

– Vi venter på noen havneprosjekter. Det er prosjekter vi har jobbet med i 2-3 år, og når de kommer blir det travelt.

Bergensselskapet har all produksjon i Norge, og har ingen planer om å flagge ut.

– Det gir en styrke i omstillingen mellom markeder. Vi kan enkelt la produktene ta en ny retning for å gå inn i et nytt marked ved å gjøre tilpasninger i produksjonen, sier Gustavsen.