De sikter på 20.000 tonn laks på land. Men først vil Bulandet Miljøfisk bli god på postsmolt

Nyheter
1146

Ny børskandidat satser helt vest i havet.

Det har gått seks år siden selskapet ble stiftet, og søknad om konsesjon for landbasert oppdrett ble sendt inn. Bulandet Miljøfisk har forlengst blitt innvilget konsesjon, har hentet penger, og er i full sving med å planere ut industritomt.

Med 150 millioner kroner i egenkapital og 63 millioner kroner i lån og tilskudd har selskapet sikret seg tilstrekkelig finansiering til første byggetrinn, inkludert et pilotanlegg. Som firmanavnet indikerer, bygges dette anlegget så langt vest en kommer i Norge, i øyriket Bulandet.

Les også: Nå vil Bulandet Miljøfisk starte på første byggetrinn

Illustrasjon: Bulandet Miljøfisk. Pilotanlegget helt til høyre.

Gjennomstrømning
Arbeidende styreleder i selskapet er Knut Eikeland, med fartstid fra Norway Seafarms og Pan Fish, samt gründer av Mercatus og styreleder for Kinn Bryggeri. Hans Haddal er daglig leder og tidligere mangeårig regiondirektør i Fiskeridirektoratet.

De satser på et «gjennomstrømningskonsept», med inntaksrør på 400 meter, som henter rent og temperert sjøvann fra nordsiden av anlegget. Dette vil fylle fisketankene, før vannet renses og pumpes ut i sjøen sør for anlegget.

Foto: Bulandet Miljøfisk

Det de kaller «Bulandet-modellen sjø til sjø» er ikke ulik det to børsnoterte aktører allerede har under bygging. 

– Andfjord og Salmon Evolution har lignende konsepter, sier Eikeland til iLaks. – Det er begrenset investorinteresse for RAS i Norge idag. De vil heller bygge nærmere markedet, forklarer Eikeland.

Postsmolt
– Vi ser for oss at vi kommer til 2022 før vi har den første fisken i anlegget. Vi skal bli gode på å produsere postsmolt i piloten først, sier Hans Haddal. – Her har vi et samarbeid med Landøy Fiskeoppdrett, legger han til.

I første omgang sikter de på en produksjon av 1.000-2.000 tonn postsmolt ved pilotanlegget. Neste byggetrinn er ytterligere 4.500 tonn matfisk. Så kan dette bygges ut med inntil 15.000 tonn.

Til det trengs naturligvis finansiering.

I likhet med andre landbaserte oppdrettselskaper vurderes kapitalinnhentingen å bli gjort over børs.

Foto: Bulandet Miljøfisk

Listen
– Vi har det løpet i strategien, med notering. Vi har et samarbeid med Norne Securities, og snakker også med andre tilretteleggere, sier Eikeland, og viser til flere iLaks-artikler hvor aktuelle børskandidater innen dette segmentet er blitt ramset opp.

– Vi vil nok være aktuell på den listen, sier Eikeland, og legger til at selskapet allerede har inne investorer som Jakob Hatteland og Karstein Gjersvik, som begge har investert i andre landbaserte konsepter.

Bulandet Miljøfisk har nære bånd til Helgeland Miljøfisk, Aquaculutre Innovation og Torgnesfamilien, som også er kommet i gang med sine oppdrettsplaner på land. I tillegg har de avtaler med Aga Linde på oksygen, utstyrsprodusenten Brimer og fiskehelsespesialisten Akvahub. I sistnevnte selskap er forøvrig Hans Haddal gründer.

DCIM100MEDIADJI_0052.JPG