Dansk TV2: Lakseforedler skal ha forfalsket listeria-analyser

Nyheter
1829

Det danske mattilsynet politianmelder Jelex Seafood.

Torsdag avslørte «Operation X», et dokumentarprogram på dansk TV2, at Jelex Seafood i Hirtshals har solgt listeriainfisert laks til en kunde i Spania. Selskapet skal ha forfalsket listeria-analysen, slik at fisken fremstod som listeriafri, skriver dansk TV2.

Listeria består av flere ulike arter hvor Listeria monocytogenes er en viktig sykdomsfremkallende bakterie som kan gi sykdommen Listeriose. Listeria smittes primært gjennom maten. Matvarer som lagres kjølig over lang tid, for eksempel kaldrøkt laks, er spesielt utsatt for bakterien.

Nordlab stod som avsender av den forfalskede analysen.

– Det er fullstendig uakseptabelt for oss. Under ingen omstendighet kan vi akseptere at noen finner på dette. Det ser vi meget, meget alvorlig på. Det er dokumentforfalskning og muligens bedrageri, sier Karin Suhr, administrerende direktør i Nordlab.

Ifølge det danske mattilsynet er det funnet seks forfalskede listeria-analyser, som Jelex Seafood har sendt til kunder i en periode på tre måneder.

– Vi politianmelder bedriften, og ber politiet vurdere om leder skal holdes ansvarlig, og her snakker vi om mulig fengselsstraff og mulighet for at vedkommende kan fradømmes retten til å drive næringsvirksomhet, sier Michael Rosenmark i det danske mattilsynet.

Jens Elsnab, administrerende direktør og eier av Jelex Seafood, har ikke ønsket å uttale seg om saken til TV2.