Danner europeisk gigant i havforskning

Nyheter
1472

Et fusjonert HI/NIFES legger listen høyt.

I en verneverdig sildebod på Nordnes i Bergen kunne idag direktørene for Havforskningsinstituttet (HI) og NIFES, henholdsvis Sissel Rogne og Ole Arve Misund, utdype fusjonsplanene mellom de to institusjonene.

Det er to komplementerende organisasjoner som vil samles etter et initiativ fra regjeringen.

Knyttet til havet
– 1. januar 2018 samler vi det beste av det beste i én organisasjon som vil være ledende på mattrygghet, havforskning, oppdrett og fiskeri, innledet Misund under dagens pressekonferanse.

– Norge er en havnasjon, og både samfunnsliv og næringsliv er knyttet til havet. Maten vår er bokstavelig talt det vi skal leve av, sa Rogne.

– Nå samles nærmere 1.000 havforskere her i Bergen. Det er ikke bare stort nasjonalt, men det er en av Europas største havforskningsinstitusjoner som nå blir etablert, la hun til.

– Det er vel bare National Marine Institute i USA og AfriMer i Frankrike som er på dette nivået, sa Misund, og overdøves nesten av støyen fra skipsfløyter på Vågen utenfor.

Nye lokaler
Det har lenge vært kjent at både HI og NIFES jakter nye lokaler – gjerne sammen. Blant de heteste kandidatene er Marineholmen, hvor en lang rekke andre sjømatrelaterte bedrifter allerede er samlet.

På spørsmål fra salen om hvordan fusjonsnyheten er blitt mottatt av de ansatte, svarte Misund: – Slik jeg kjenner de, ble dette stort sett mottatt positivt. HI og NIFES har hatt et langt samarbeid. Vi er for eksempel helt avhengige av HI for analyser av villfisk.

Den nye institusjonen, som foreløpig ikke har fått sitt nye navn, vil ledes av en styringsgruppe bestående av Misund og Rogne.

Deilige
– Det vakre er at det ikke er snakk om effektivisering med oppsigelser, poengterte Rogne. – Det er en faglig sammenslåing, og det er jo det deilige: Faglig sett overlapper vi ikke hverandre.

Men det er ingen tvil om hvem som er den dominerende part i sammenslåingen. HI har et budsjett som er syv ganger større enn NIFES.

– Vi har et budsjett totalt på 1,3 [milliarder kroner], sa Rogne, og ble supplert av Misund: – NIFES har i år 180 millioner, så du nærmer deg 1,5.

Håpet er at effektiviseringsgevinster vil gi mer penger til forskningen.

– Selv om det blir regjeringsskifte, så er alle, alle, gjentok Rogne, – offensive med havet.