Danmarks største landbaserte slaktefiskanlegg er ferdigbygget

Nyheter
2464

Gråkjær er ferdige med å bygge Danmarks største landbaserte slaktefiskanlegg hos Sashimi Royal. 

Anlegget fylles i disse dager opp med små kongemakreller (Kingfish).

– Har byggeprosjektet vært rammet av utfordringer, så har man løst det på best mulig måte – også selv om man ikke har vært helt enige om hva som har vært riktig og galt, sier administrerende direktør i Sahshimi Royal, Claus Rom.

Sashimi Royal-prosjektet er en prototype og har vært preget av å være et helt nytt slaktefiskkonsept, hvor ingeniørvitenskap skulle kombineres med kunnskap om prosessutstyr og fiskevelferd.

– Vi har gjennom hele byggeprosjektet hatt svært god dialog og samarbeid med byggherren ogunderleverandører, sier Gråkjærs prosjektleder, Jacob Leergaard.

FOTO: Gråkjær

Men dette har også vært nødvendig for å komme helt i mål med prosjektet. Dette prosessanlegget har vært et prosjekt av høy kompleksitet, som blant annet bestod av å sikre nøyaktig vannflyt rundt i konstruksjonene. Vannet ledes rundt i anlegget ved hjelp av tyngdekraften og løftes kun med pumpe ett enkelt sted.

– For å sikre at alle fikk de rette forholdene til innbygging av komponentene deres, har det vært tett dialog mellom de forskjellige leverandørene, og prosjektet ble tilpasset fortløpende gjennom hele byggeperioden. De involverte partene har gjennom hele forløpet vært svært løsningsorienterte. Byggherren har selv stått for utførelsen av delentrepriser og har deltatt svært positivt i forløpet med byggeprosjektet. Jeg er veldig stolt av alles prestasjoner i byggeprosjektet, og er svært glad for å komme så godt i mål, fortsetter Leergaard.

Flere kongemakreller kommer fortløpende i anlegget
Anlegget som Gråkjær har bygget for Sashimi Royal, er Danmarks største fiskeoppdrett med plass til omkring 400 000 fisk i bassenget. Fisken, som nå svømmer i bassenget, er av typen kongemakrell, og vil henvende seg til sushi-markedet. Fisken skal eksporteres til det meste av verden.

I juli flyttet de første 1000 stykker kongemakrell inn. Nå har anlegget kjørt i noen måneder, og der er omtrent 20 000–30 000 kongemakreller i bassenget nå. Fiskene er i forskjellige størrelser fra 100 gram og opptil fire kilo. Når anlegget når full produksjonskapasitet, vil det være opptil omkring 400 000 kongemakreller i anlegget.

Claus Rom regner med å være oppe på full produksjonskapasitet til juni 2018.

– Anlegget er dimensjonert til å kjøre med 450 tonn biomasse, og vi kjører på 7 tonn for øyeblikket. Grunnen til at vi ikke har flere fisk, er ikke fordi vi ikke er klar for det, men fordi Maximus ikke kan levere flere settefisk til oss. Vi kunne ha fylt hele anlegget nå hvis vi gikk ut og kjøpte 400 000 fisk i forskjellige størrelser, men det har ingen hensikt. Ideen er at vi fyller anlegget med våre egne fisker. Og så lærer vi anlegget å kjenne fortløpende, forteller Claus Rom.

Bygget ble bygget i standardmoduler, er på i alt omtrent 3200 kvadratmeter og omfatter ca. 2650 m produksjonsfasiliteter, godt 430 kvadratmeter vannbehandlingsbygning samt personalfasiliteter. Bygget setter nye standarder for resirkulerte akvakulturanlegg i Danmark, og gir nye muligheter for produksjon av slaktefisk.