Danmark passerte Polen på lakseimport

Nyheter
0

Ingen importerte mer norsk laks enn Danmark i forrige uke.

Grytidlig fredag morgen ligger den ved kai ved rederiets mottaksanleg inne i havnebassenget i Hirtshals. «Norwegian Gannet» er på jobb – også i fellesferien. Snart går turen nordover, over Skagerak, for å hente mer fisk. Den mye omtalte slaktebåten er en sentral årsak og bidragsyter til at Danmark passerte Polen som den største kjøper av norsk laks i forrige uke.

Ved mottaksanlegget pakkes fisken, før den fordeles og rulles om bord i bilene som står parkert ved lasterampene på terminalen. Deretter sendes nyslaktet og blodfersk oppdrettslaks sørover, i retning de store konsummarkedene på kontinentet.

Markedsleder
2.608 tonn laks, tilsvarende 141 vogntog fullastet med fisk, importerte Danmark i forrige uke, viser eksportstatistikk fra SSB og Norges Sjømatråd. Det holdt til å henvise markedsleder Polen til andre plass på oversikten over Norges største laksekunder. Polakkene nøyde seg med 2.179 tonn i uke 27.

«Norwegian Gannet» og «Superspeed 1»

Passert Frankrike
Polen er imidlertid fortsatt største kjøper av norsk laks hvis en ser på året som helhet. Polske fiskeimportører har sikret seg 74.636 tonn fersk laks i år.

Danmark har passert Frankrike, og inntatt andre plassen, med totalt 47.728 tonn. Frankrike har nøyd seg med 45.283 tonn.

Totalt sett, omregnet til rund vekt, har Norge eksportert 686.190 tonn laks så langt i år. Det er 17,2 prosent mer enn på samme tid i 2020.