Danmark har passert Polen som Norges største laksekunde

Nyheter
0

Etter en årrekke i ensom majestet er Polen blitt passert som den største kjøper av fersk norsk laks.

Det er transittlandet Danmark som har overtatt tronen – med tynnest mulig margin. Ifølge dagsfersk statistikk har Danmark per uke 22 importert 37.243 tonn (produktvekt) laks, sammenlignet med Polens 37.187 tonn.

Forskjellen i volum tilsvarer tre fullastede vogntog.

En sentral driver bak Danmarks import er slaktebåten «Norwegian Gannet», som har en lastekapasitet på 1.000 tonn per seilas. I forrige uke importerte Danmark 1.837 tonn laks fra Norge. Til sammenligning nøyde Polen seg med 1.666 tonn samme uke.

Særlig viktig de siste par-tre måneder er det faktum at «Norwegian Gannet» har fått dispensasjon av Mattilsynet til å eksportere såkalt produksjonsfisk, fisk med sår og skader, som ikke er lov å sende ut av landet uten feilretting (normalt filetering eller annen foredling). I vår har det vært omfattende problemer med fiskekvaliteten, noe som har strammet inn eksportvolumet og sendt lakseprisene til himmels.

De siste par uker har imidlertid volumene av sårskadet fisk falt tilbake, mens superior-andelen har steget, noe som har gitt et krakk for lakseprisene. Spotprisene har falt med over 30 prosent på to kjappe uker.

– Det er mye mer superior og ordinær nå, så da går «prodfisken» ut, rapporterte en av iLaks’ industrikilder sist fredag.

Med økt tilgang på fisk av høy kvalitet utover sommeren er det ventet at Polen i nær fremtid vil trappe opp importen sin og gjenvinne posisjonen som Norges største laksekunde.

Så langt i år har Norge eksportert 473.237 tonn laks (omregnet til rund vekt), mot 500.438 tonn på samme tid ifjor.

Hav Line Gruppens terminal i Hirtshals. Foto: Preben Andersen