– Dagens kobber­forurensning er ikke bære­kraftig

Nyheter
1540

- Det er snakk om enormt høye konsentrasjoner. Dagens kobber­forurensning er ikke bære­kraftig, sier Tom N. Pedersen, seniorrådgiver ved miljø­vernavdelingen hos Fylkes­mannen i Hordaland, til Bergens Tidende (krever pålogging).

Kobber er giftig i det ­marine miljø, og blir ikke brutt ned i naturen. Oppdretts­næringen bruker kobber som antibegroings­middel på nøter i matfiskanleggene. Ren­gjøring av nøtene skjer ofte ved høytrykksspyling, som i sin tur fører til utslipp og opphoping av ­kobber rett under merdene.

Forbruket av kobber i oppdrettsnæringen er mer enn fordoblet siden 2005, og Miljø­direktoratet har beregnet at rundt 85 prosent, ca. 1000 tonn, lekker ut i miljøet.

Ni av tolv undersøkte anlegg i Hordaland ligger i rød tilstandsklasse, som betyr svært dårlig.

- Når kobberet samler seg opp under anleggene, er det bare et spørsmål om tid før de mest forurensningstolerante artene også forsvinner. Når børstemark og andre sedimentgravende arter blir borte, er det heller ingen dyr igjen som kan spise de store mengdene med fiskeskit og spillfôr som kommer fra merdene, sier Pedersen.

Lingalaks eier fem av de tolv undersøkte anleggene med tilstandsklasse «svært dårlig» for kobber.

- Resultatene har gitt oss motivasjon til å endre praksis. Vi tok disse prøvene fordi vi ønsker å vite hvordan virksomheten vår påvirker miljøet ved anleggene, og fordi vi ønsker å iverksette nødvendige tiltak. Nå tar vi i bruk en annen type not­impregnering som vil gi minimale kobberutslipp. Vi forventer å se en rask forbedring av tilstanden når vi ikke lenger tilfører kobber til sjøen, sier Erlend Haugarvoll, daglig leder i Lingalaks til BT.