Nord-Koreas regime har tjent millioner på oppdrett av norsk laks.
Det er Dagbladet (bak betalingsmur) som forteller historien om Kim Jong-Uns norske lakseeventyr i et intervju med en nordkoreansk avhopper. Avhopperen som var stasjonert ved ambassaden i Beijing hadde en høyere militær rang. Ifølge avhopperen var Kim Jong-Un og faren hans, Kim Jong-il, særdeles begeistret for den norske atlanterhavslaksen.
AquaGen leverte 1,1 millioner lakserogn
Derfor dro en nordkoreansk delegasjon til Norge i 2007, og fikk på plass en avtale om levering av lakserogn fra AquaGen i Kyrksæterøra til Nord-Korea.
– De var pågående. De som gjorde handelen la ned stor innsats i at den skulle bli noe av. Penger var aldri noe problem. Jeg tenkte at her var det noen som har fått en oppgave de skal løse ordentlig, sier Jakob Soldal, markedssjef i AquaGen til Dagbladet.
Ifølge avhopperen ble det totalt mottatt 1,1 millioner lakseegg på seks forsendelser. Prislapp var 400.000 kroner per forsendelse, eller 2,4 millioner norske kroner totalt.
Forsendelsene pågikk i perioden 2008 til 2016, men AquaGen stoppet leveringen på grunn av situasjonen i landet.
– Men da kunne vi det. Vi kunne å drive oppdrett på norsk laks, sier avhopperen til Dagbladet.
– Driver eksport for å skaffe utenlandsk valuta til regimet
Oppdrettanlegget Sokmak i Nord-Korea drives av militæret, og er mest sannsynlig er det eneste anlegget for atlanterhavslaks i landet, skriver Dagbladet. Totalt befruktes 4,3 millioner lakseegg i året, ifølge avhopperen. Eksporten av sjømat fra Nord-Korea til Kina økte med 74 prosent fra 2015 til 2016, og inntektene var på 1,2 milliarder kroner.
Ifølge Dagbladet tyder derfor mye på at norske sjømatinteresser kan ha finansiert en virksomhet eid og drevet av militæret i Nord-Korea.
– Forsvarsdepartementet og generalstaben har alltid vært de største aktørene innenfor fiskerisektoren. De har også kontroll over mange av selskapene. Hovedsakelig går virksomheten ut på å drive eksport for å skaffe utenlandsk valuta til regimet, sier den amerikanske Nord-Korea-eksperten Michael Madden til Dagbladet.
Kommunikasjonssjef i UD, Frode O. Andersen, sier de ikke kjenner til at det har vært handel mellom Norge og Nord-Korea som har vært is strid med FN-sanksjonene av Nord-Korea.
Jakob Soldal i AquaGen sier selskapet ikke kjenner til hvor rognen fra dem ble inkubert. Han mener det er vanskelig å si hvordan AquaGen har bidratt til oppdrettsnæringen i Nord-Korea.