– Coast har engasjert Oslos dyreste advokatfirma til å trakassere og presse en familie som har drevet praktisk oppdrett i 50 år

Nyheter
0

Blom-familien og deres innleide konsulent Carl-Erik Arnesen tar et oppgjør med Coast Seafood og Sverre Søraa.

Oppdretterbrødrene Jakob (66) og Kjell (69) Blom sitter sammen med bransjeveteran Carl-Erik Arnesen, i Blom Fiskeoppdretts lokaler i Øygarden, og leser iLaks sin omtale av Sverre Søraa sin forklaring i retten mandag. De erfarne oppdretterne, som satte ut sin første smolt våren 1971, rister oppgitt på hodet over det de leser.

– Coast burde jo vite at de økonomiske resultatene i et oppdrettsselskap påvirkes drastisk av hvilke biologiske utfordringer selskapet har, og Blom hadde betydelige biologiske utfordringer både i 2019 og 2020. Når en mister masse fisk på kort tid, så blir jo resultatet drastisk endret, men det er jo ikke det samme som å være uten økonomisk kontroll, slik Sverre fremstilte det i retten, sier de.

Samarbeidet mellom leverandøren Blom Fiskeoppdrett og eksportøren Coast Seafood har løpt siden 2008.

Løsning
– Det er også ganske utrolig å lese at samarbeidet var «knirkefritt en årrekke» og at tilbudet om å kjøpe de ut kom overraskende.

Les også: Takket nei til 200 millioner kroner for negativ kontroll i Blom Fiskeoppdrett

– Det var jo selvsagt en grunn til at vi fant det nødvendig å prøve å finne en løsning med Coast, forteller Jakob. – Samarbeidet med Coast var bra til å begynne med, men etter hvert ble det mer og mer vanskelig å forholde seg til Coast. Vi fant derfor ut at vi måtte prøve å komme frem til en fornuftig løsning. Jeg har ikke lyst å gå ut offentlig med hva som gjorde samarbeidet så dårlig at vi konkluderte med at vi ikke lengre kunne ha et sameie med Coast, men når en ser hva Sverre Søraa velger å gå ut offentlig med, så tror jeg de fleste forstår at Coast er ikke et selskap en har lyst å eie noe sammen med, sier han til iLaks.

Carl-Erik Arnesen er også oppgitt over hvordan Sverre Søraa fremstiller hans engasjement i Blom Fiskeoppdrett.

– Jeg ble bedt av et samlet styre, inklusiv Sverre Søraa, å bistå med min kompetanse innen oppdrett, og da var det jo helt naturlig å også se på om Blom fikk markedspris for fisken sin, sier Arnesen.

– Salg av fisk er jo tross alt selskapets eneste inntektskilde, og da må jo prisen være riktig. Jeg ble veldig overasket da jeg oppdaget hvordan Blom ble behandlet av Coast. De ville åpenbart ikke betale markedspris, men prøvde å presse igjennom salg til dem for priser mange kroner under hva andre fikk betalt i samme uke, forteller Arnesen.

Markedspris
– Jeg kunne jo selvsagt ikke sitte stille og se på dette, og jeg fikk da et klart mandat om å sikre at Blom fikk markedspris. Det medførte at Blom sin fisk ble tilbudt både Coast og andre eksportører, og ble solgt til den som betalte mest. Det var jo selvsagt ikke slik at jeg solgte kun til Firda eller fisk som ble slaktet på «Norwegian Gannet», dette var helt åpne prosesser og alltid salg til høystbydende forteller han. Coast får for øvrig fortsatt tilbud om å kjøpe fisk fra Blom, men de må da betale markedspris, bemerker Arnesen.

– Det var også dette som var foranledningen til å at Blom begynte å se nærmere på hva Coast egentlig hadde betalt for fisken, og det ble avdekket at Coast mest sannsynlig har grovt underbetalt Blom i en årrekke. Uavhengige rapporter tyder på at Blom har fått underbetalt med mange titalls millioner kroner fra Coast. Sverre var veldig opptatt av å snu alle steiner i driften helt til jeg og Carl-Erik lettet på steinen som omhandlet salgsavtalen og priser vi hadde fått fra Coast. Da begynte spetakkelet. Styret ba Coast legge frem dokumentasjon, men den skulle Sverre ha full kontroll på og kom med noen enkle analyser som ikke holdt vann. Det var tydelig at vi traff akilleshælen hans.

En differanse
Blom Fiskeoppdrett har innhentet eksterne prisrapporter fra rådgivningsfirmaet Kontali Analyse. Rapportene viser, ifølge en kjennelse fra Bergen Tingrett fra februar i år, en differanse mellom oppnådd salgspris med Coast, og markedspris på laks på til sammen 10,32 millioner kroner for årene 2018-2020 og 26 millioner kroner, for årene 2014-2020 for laks i kategorien superior. Coast sin egen sammenstilling av 12. november 2020 viser en differanse, som for perioden 2019-2010 tilsvarer 1.079.774 kroner for laks. Offentlig prisdata utledet fra Nasdaq-indeksen viser en differanse i Blom Fiskeoppdretts disfavør på 3.625.456,57 kroner for laks i 2019. Retten bemerker at nevnte prisdifferanser kun gjelder for laks, og ikke ørret.

– Det er jo rimelig sjokkerende å oppdage at det en trodde var ens nærmeste partner, nemlig Coast, kanskje har lurt en for mange millioner, forteller Jakob Blom.

– I tillegg går de nå ut i media eller for åpen rett og nærmest henger ut Blom for dårlige resultater. Hvis vi ikke har fått betalt det vi skulle så er det jo ikke rart at vi ikke har fått gode resultater, sier Jakob Blom videre.

Han er ikke imponert over hvordan Coast-sjefen håndterte mandagens rettstvist i Hordaland Tingrett.

Personangrep
– Det sier også mye hvilken lojalitet eller forretningsetikk Sverre Søraa har når han gjør dette i en sak for tingretten med media til stede, som han vet at den saken handler kun om forståelse av ordlyden i en eller to bestemmelser i aksjonæravtalen. Han burde vite at det han valgte å fortelle hadde intet med forståelsen av de to bestemmelsene å gjøre, men velger allikevel å forsøke å henge ut enkeltpersoner i Blom Fiskeoppdrett og selskapet som sådan.

– Vi er ikke overasket over at Sverre Søraa ikke skjønner seg på praktisk oppdrett, og han skyr tydeligvis ingen midler for å forsøke å sverte en langvarig forretningspartner med useriøse personangrep, sier han.

– Sverre har sittet i selskapets styre frem til høsten 2020 og har således hatt full innsikt og alle muligheter til å påvirke virksomheten hvis han mente det var nødvendig. Det gjorde han aldri, og til slutt ble han byttet ut av styret på grunn av grov illojalitet.

– Coast har engasjert Oslos dyreste advokatfirma til å trakassere og presse en familie som har drevet praktisk oppdrett i 50 år. Vi har vært gjennom vanskeligheter med lakseproduksjon før Sverre og Martin [Øvrebø] var ferdig med grunnskolen. Nå leser vi om stevninger og udokumenterte påstander på iLaks, sier Jakob Blom videre.

– Bergen tingrett har allerede vurdert hvordan en må oppfatte Coast. I en kjennelse om bevissikring har retten konkludert med at det er grunn til å tro at Coast er villig til å manipulere bevis, og det er nødvendig å gå til aksjon mot Coast sine lokaler. Tingretten gav oss derfor medhold i at Namsmannen i Nordfjord skulle gå til hemmelig bevissikring på kontoret i Måløy, noe de gjorde 9. og 10. mars 2021. Coast valgte å ikke påanke kjennelsen. Det Sverre Søraa bedriver nå er et panisk spill for å unngå at fakta kommer for en dag, fortsetter han.

Prosesser
– Vi minner om at vi har ikke saksøkt noen, eller truet med det. Vi har bedt Coast om å legge frem data, og når Coast starter rettslige prosesser, er vi nødt til å ivareta våre interesser.

– Hele dette spetakkelet kunne vært unngått dersom Martin [Øvrebø] og Sverre hadde lagt frem det de er pliktige til gjennom salgsavtalen. Det våger de ikke, og har besvart dette med en rekke søksmålsvarsler, søksmål og utpressing siden i høst, sier Jakob Blom.

Blom-familien har lenge holdt en lav profil i den pågående mediestormen og rettstvisten mellom partene.

– Vi har intet ønske om en offentlig skittentøyvask med Coast og har derfor vært tilbakeholdne, men hvordan Coast opptrer nå underbygger at vi har ingen grunn til å ha noen tillit til Sverre Søraa og Coast, avslutter Jakob og Kjell Blom.

Sverre Søraa medgir at konflikten med Blom-familien ikke er ønskelig.

– Vi er lei for at Blom-familien føler seg dårlig behandlet og misforstått. Som ansvarlige eiere har vi strukket oss langt for å støtte Blom Fiskeoppdrett i mange år. Ikke minst har vi bidratt med fersk egenkapital og eierlån, senest i en emisjon i forrige uke. Anklagene om prisjuks faller derfor på sin egen urimelighet, men vil heldigvis bli endelig avgjort i voldgiftsbehandlingen vi har bedt om, sier Søraa.

– Hvis Blom er uenige i at de har brutt aksjonæravtalen de har med oss, så burde de ha stilt opp i Hordaland tingrett sist mandag og forklart seg. De valgte heller å bli hjemme og prosedere saken i iLaks, legger han til.