Chilenske storfisker sirkler inn laksedivisjonen til Friosur

Nyheter
1679

20.000-tonner til salgs for 200 milloner dollar kan forbli på lokale hender.

Det chilenske fiskeri- og oppdrettskonglomeratet Friosur gjør som konkurrenten Camanchaca – og legger sin laksevirksomhet ut for salg. Mens sistnevnte jakter frisk kapital og børsnotering i Oslo, går Friosur for et rent industrielt salg.

Det er det lokale meglerhuset LarrainVial som har fått oppdraget med å selge laks for Friosur. Salgsprosessen har allerede trukket til seg flere håndfaste beilere.

Les også: Chilensk lakseoppdretter lagt ut for salg. Prislapp: 200 millioner dollar

Ikke norske
– Det passer som hånd i hanske for Australis, Nova Austral og AquaChile, mener en velinformert kilde innen corporate finance.

– Er norske selskaper aktuelle?

– Nei, de har mer enn nok å jobbe med i Chile. Verken Marine Harvest eller Cermaq er aktuelle, sier han til iLaks. Andre norske oppdrettere, som Lerøy, SalMar og Grieg, som ikke har virksomhet i landet, er helt ute av bildet.

Stiv pris
Han bemerker forøvrig at prisforlangende på 200 millioner dollar er vesentlig høyere enn det som laksedivisjonen til Camanchaca, som skal børsnoteres i Oslo.

– Camanchaca kommer til å gå som en kule med den prisingen.

Minst ett private equity-fond skal også være blant interessentene til Friosurs lakseproduksjon på 20.000 tonn årlig.

En annen corporate-kilde fremhever også at «de største chilenske oppdretterne», samt flere utenlandske private equity-fond skal være blant interessentene til å kjøpe laksedivisjonen til Friosur. På direkte spørsmål om hvem han holder som favoritt, er han krystallklar: – AquaChile.

Flere ganger
Friosur er majoritetseid av familien Del Rio. Det islandske fiskerikonsernet Grandi eier forøvrig 20 prosent av aksjene i selskapet.

– De har prøvd å selge dette mange ganger tidligere, men det er trolig første gang de prøver å gjøre dette så formelt.

Friosurs oppdrettsviksomhet er lokalisert i Aysén-regionen i sørlige Chile. Hovedmarkedene er USA og Brasil, samt en mindre andel til Europa og Latin-Amerika. Selskapet, som ble grunnlagt i 1985, har sitt hovedkvarter i Puerto Chacabuco,