Cermaq venter spent på iFarm-avklaring: – Vil redusere dødelighet i sjø med 50 til 75 prosent

Nyheter
1811

– Vi ser at iFarm er mer aktuell enn noen gang, sier forsknings- og utviklingsleder for oppdrettsteknologi i Cermaq, Harald Takle til iLaks.

I sommer bestemte Cermaq seg for å anke Fiskeridirektoratets beslutning om å tildele fire konsesjoner til utvikling av oppdrettssystemet iFarm – et konsept for individbasert havbruk. Opprinnelig hadde selskapet søkt om ti konsesjoner.

– Skal vi klare å komme i mål med iFarm, trenger vi ti konsesjoner, sa konsernsjef Geir Molvik i Cermaq etter at anken var levert.

Lise Bergan. FOTO: Cermaq

Kommunikasjonsdirektør i Cermaq, Lise Bergan, sier til iLaks at ankeavgjørelsen er «rett rundt hjørnet».

– Det er i sluttfasen. Vi er alle spente og håpefulle, sier Bergan, og legger til at de er kjempeivrige etter å komme i gang.

– iFarm mer aktuelt enn noen gang
For skulle Cermaq få medhold i anken, er selskapet klar til å starte opp, ifølge forsknings- og utviklingsleder for oppdrettsteknologi i Cermaq, Harald Takle.

– Vi har pågående en liten aktivitet knyttet til å starte opp på kortest mulig tid hvis vi får ti konsesjoner, slik at vi kan starte prosjektet i storskala, sier Takle til iLaks.

Men selv om Takle sier det ikke er så mye nytt i prosjektet siden søknaden ble levert sommeren 2016, mener han at prosjektet er mer aktuelt enn noen gang. Dette med tanke på at tap i sjø er en stor utfordring for oppdrettsnæringen. I august skrev iLaks at hele 30 millioner matfisk var rapportert død så langt i 2018.

Harald Takle. FOTO: Ole Alexander Saue

– Det er enig blant både næring, politikere og i departementet. Dødelighet i sjø er den største utfordringen. iFarm vil redusere dødelighet i sjø med 50 til 75 prosent, hevder Takle.

Det skjer gjennom at iFarm, som er individbasert, overvåker og sorterer ut fisk som er rammet av lus eller sykdom.

– Vi kan lage en egen helsejournal til hver fisk, sier Takle

Venter også på FlexiFarm-avklaring
I tillegg til iFarm har Cermaq også søkt om utviklingstillatelser for FlexiFarm – et flytende, lukket merdanlegg basert på gjennomstrømmingsteknologi.

I november i fjor, ti dager før fristen gikk ut, søkte selskapet om 13 konsesjoner for konseptet.

– Det er fortsatt mye vi ikke vet om lukka anlegg. Vi ser at lukka anlegg i sjø kan spille en viktig rolle i havbruk i fremtiden, men det vil kreve videre utvikling. Derfor har vi søkt om utviklingskonsesjoner med konseptet FlexiFarm, som tar lukka anlegg et stort sprang videre ved at det blant annet vil ha kostnadseffektiv behandling av inntaksvann mot infeksjoner og gjøre oppdrett til slaktestørrelse mulig i mer eksponerte områder, sa Harald Takle i slutten av november da Cermaq startet produksjonen i en lukket merd i Horsvågen på Hamarøy i Nordland .

Ifølge Takle har oppstarten gått bra.

– Men vi venter også i spenning på en avklaring rundt søknaden på FlexiFarm, avslutter han.