Cermaq vurderer ny flyfraktrute fra Banak

Nyheter
386

– Cermaq ser på ulike logistikk- og transportruter som ligger nærmere våre slakterier, og Banak er ett av alternativene vi ser på. Vi er i en tidlig fase, og kan foreløpig ikke si noe mer konkret, skriver Astrid Aam, pressetalskvinne for Cermaq, i en epost til iLaks.

Etter det NRK erfarer skal oppdrettsselskapet vurdere frakt av 110 tonn laks i uka. Det betyr at en jumbojet med fersk laks flys ut til verdensmarkedet hver eneste uke.

– Det er gode samtaler mellom flere aktører om til å få til mer stabile flyfraktavganger fra Banak, sier Aina Borch, ordfører i Lakselv til statskanalen.

Gruppelederne til Høyre og Frp på fylkestinget, Jo Inge Hesjevik og Bengt Rune Strifeldt, har siden i sommer jobbet med å skaffe aktører som ønsker å frakte sjømat fra Lakselv.

Den mest nærliggende løsningen vil være å utnytte transportfly som allerede flyr mellom Europa og Asia, mener Strifeldt.

– Når man ser på antall transportfly som flyr over Banak, så er det snakk om rundt 30 i døgnet som flyr med ledig kapasitet.

Strifeldt forklarer videre at man må se på muligheten for å kunne ta ned og utnytte disse transportflyene til å frakte kongekrabbe, fisk og andre produkter fra markedet i Finnmark.