Ny runde med ansiktsgjenkjenning for laksen.
Cermaq har fått tildelt fire utviklingskonsesjoner med iFarm. I løpet av de nærmeste dagene skal utstyret settes i sjøen hos Cermaq i Øksnes.
– Nå skal det bli godt å kunne få sette ut i livet teknologien som jeg har vært med å utvikle på tegnebrettet i et år. Vi har installert Ifarm på to lokaliteter, i 2020 og 2021. Tilbakemeldingene vi har fått har vært positive, sier Morten Grøsfjeld, maskiningeniør i Cermaqs samarbeidspartner BioSort, til Bladet Vesterålen (bak betalingsmur).
Ideen er at en kan oppdage lus på fisken på et tidlig stadium og skille ut fisken som har lus fra den øvrige fisken. Oversikten kan også gi mer presis fôring, og dermed lavere svinn.
– I løpet av de 30 årene jeg har jobbet i oppdrettsnæringa er dette den mest revolusjonerende nyvinninga jeg har vært med på. Nå kan vi følge hver enkelt fisk, dens historie og helse. Da kan vi også skille ut fisken som er syk og ikke har livets rett. I tillegg kan vi unngå smitte, sier Stein Viggo Hansen, driftsleder hos Cermaq i Øksnes, til avisen.
Ifarm går ut på at man holder fisken dypt ned i merden ved hjelp av et not-tak. Når den så søker til overflaten for å fylle luft i svømmeblæren, ledes den gjennom iFarm-sensoren som scanner hver fisk og bruker bildebehandling for å gjenkjenne hver enkeltindivid.
