Cermaq mener dette kan gjøres ved innføring av differensiert grense som pålegger tiltaksplikt allerede ved 0,25 kjønnsmodne hunnlus i gjennomsnitt på anlegget.
– En tiltaksplikt som inntreffer på et lavere nivå er en betydelig bedre tilnærming enn å senke den generelle grensen. En lavere generell grense kan utelukke eller vanskeliggjøre miljø- og dyrevelferdsmessig fornuftig drift ved bruk av mer naturlige virkemidler som rensefisk. I tillegg kan en lavere grense virke resistensdrivende og utgjøre en dyrevelferdsmessig utfordring for fisken i anlegget, sier fiskehelsesjef i Cermaq Norway Karl Fredrik Ottem.
– Det er viktig at «tiltaksplikt» defineres slik at det gis fleksibilitet for oppdretter til å velge riktige og gode tiltak (som for eksempel rensefisk) tilpasset den konkrete situasjonen, samtidig som illojal omgåelse forhindres, understreker Ottem.
Cermaq mener det er fornuftig å beholde dagens system med en lusegrense målt ut fra lus per fisk i anlegget. Tilsyns- eller sertifiseringsordning vil være unødig kostnadsdrivende, og Cermaq foreslår alternative krav til konkretisering av krav til telling som for eksempel at tellingen dokumenteres ved bruk av video som må lagres og kunne fremvises for relevante myndigheter.
Lenke til Cermaqs brev til Mattilsynet ligger HER