Flere av de største oppdretterne driver med oppdrett i området.
Grieg Seafood er blitt hardt rammet av perlesnormanet på lokaliteten Vinnalandet. Over 125.000 fisk er døde etter et omfattende innsig i de siste ukene.
Vinnalandet ligger ved Sørøysundet i Finnmark. Her er det mange oppdrettslokaliteter. I tillegg til Grieg Seafood, har både Cermaq, SalMar og Mowi lokaliteter der. Nå har Mattilsynet bekreftet at det er gjort flere observasjoner av perlesnormanet i området.
Les også: Dette synet møtte Mattilsynets inspektører da de besøkte Grieg Seafoods lokalitet
Mye fisk
Cermaq har flere lokaliteter på sørøstsiden av Sørøya, ikke langt unna Grieg Seafoods lokalitet. Ifølge Barentswatch er det fisk på lokalitetene Husfjord, Hamnefjord, Slettnesfjord og Kraken.
I går besøkte Mattilsynets inspektører Hamnefjord.
– Mattilsynet var på lokaliteten Hamnefjord i går, opplyser avdelingsdirektør Geir Arne Ystmark til iLaks.
– Det vi ser på inspeksjonene er at mye fisk er rammet og at virksomheten arbeider på spreng med å håndtere situasjonen, forteller han.
Observasjoner på fire lokaliteter
Kommunikasjonssjef Astrid Aam hos Cermaq bekrefter at forekomsten av perlesnormanet har økt hos dem.
– På Hamnefjord har vi i løpet av de siste dagene sett en økende forekomst av perlesnormaneter. Det har ført til redusert velferd hos en del av fisken, og økt dødelighet, skriver hun i en e-post til iLaks.
– I tillegg til Hamnefjord har vi også observasjoner av perlesnormaneter på Kraken, Slettnes og Husfjord, men på disse anleggene er situasjonen nå heldigvis bedre enn på Hamnefjord, presiserer hun.
Ifølge Aam har det vært krevende å fjerne død fisk fra merdene.
– I de mest berørte merdene har vi en del fisk som står høyt i vannet, noe som kompliserer arbeidet med å ta ut dødfisk, men vi estimerer at vi har mellom 500 og 1.000 døde fisk i hver av de fire merdene som er mest berørt av perlesnormanetene, opplyser kommunikasjonssjefen.
Slakter den berørte fisken
Aam forteller at de planlegger å ta ut og slakte den mest berørte fisken.
– Mannskapet på anlegget gjør en kjempejobb for å håndtere situasjonen, og planen nå er å ta ut den fisken som er mest berørt til slakt. Vi har allerede sendt avgårde en last med fisk til slakting, sier hun og legger til:
– Det har gått fint, så nå kommer vi til å gjøre det samme med fisk med redusert velferd i de andre merdene som er berørt av perlesnormanetene.
Nå krysser de fingrene for at de skal klare å skjerme den gjenværende fisken.
– Håpet er at dette vil bedre forholdene for den resterende fisken. Utover dette er det beste tiltaket vi har å la fisken få mest mulig ro. Det er meldt fralandsvind til helgen, noe som forhåpentligvis også kan bidra til å bedre situasjonen, avslutter hun.
Mowi og SalMar slipper unna
Mowi er involvert i to lokaliteter i Sørøysundet. Disse disponerer de sammen med SalMar, og det er SalMar som driver operasjonen der.
– Borvika ligger registrert med to Mowi-tillatelser, men det er SalMar som drifter dette anlegget, opplyser kommunikasjonsdirektør Ola Helge Hjetland.
Ifølge Hjetland er disse lokalitetene for tiden brakklagt.
SalMar har også lokaliteten Nordnesbukta i Sørøysundet, men det fremgår av Barentswatch at det trolig ikke er fisk der. Dette bekreftes av strategidirektør Runar Sivertsen.
– Vi har per tiden ikke fisk i Sørøysundet, skriver han i en e-post.