Cato Lyngøy satser i Afrika

Nyheter
1936

Lyngøy har lang erfaring fra norsk havbruksnæring. Han ble uteksaminert ved Norges veterinærhøyskole i 1988. Han drev fiskehelsetjeneste frem til 1997. I perioden 1997 frem til i fjor har han hatt ulike lederjobber i Intervet Norbio, Pan Fish og Marine Harvest. Han jobbet blant annet som biologisk og teknisk direktør i disse selskapene på ulike tidspunkt. I mai i fjor sluttet han i Marine Harvest.

Nå er han tilbake i oppdrettsnæringen og med penger fra innovasjon Norge i ryggen. Lyngøy eier 47 prosent av Hauge Aqua, som er registrert på Hjelmås i Lindås kommune. Han har med seg Audun Dahl og Arthur Lyngøy. Selskapet fikk nylig et etablerertilskudd på 300.000 kroner fra Innovasjon Norge. Lyngøy sier til iLaks at han fortsett brenner for havbruksnæringen.

-Hauge Aqua er i en tidligfase. Vi satser på to ulike forretningsområder. På den ene siden utvikler vi ny teknologi – en ny oppdrettsplattform – til norsk oppdrettsnæring, sier Lyngøy. Han håper at denne teknologien etter hvert skal kunne gi selskapet tillatelse til å drive lakseoppdrett etter at Hauge Aqua ikke nådde opp i tildelingen av grønne konsesjoner.

Hauge Aqua arbeider også med å etablere tilapiaoppdrett i Burundi, et svært fattig land i Afrika. Burundi har Tanganyikasjøen i vest og grenser mot Tanzania i sør og øst og mot Rwanda i nord. Krysser man sjøen og seiler vest, kommer man til Den demokratiske republikk Congo.

Cato Lyngøy satser på oppdrett i Norge og i Burundi. Foto: NOFIMA

Tanganyiakasjøen er antatt å være jorden nest eldste og nest dypeste innsjø etter Bajkal i Sibir. Det er slett ikke tilfeldig at Lyngøy vil oppdrett tilapia akkurat her.

-Tilapia kommer fra dette området, sier Lyngøy.

Tilapiaproduksjonen i verden øker kraftig.

Tilapia omtales ofte som Jesus-fisken. Det skal være denne arten Jesus brukte da han mettet 5.000 mennesker med to fisk og fem brød, ifølge bibelen.

Dette er Jesus-fisken, tilapia. Foto: WIKIPEDIA

Burundi trenger mye mat, mye mer enn to fisk. Ifølge etterretningsorganisasjonen CIAs faktabok er brutto nasjonalprodukt per innbygger i Burundi bare på 600 amerikanske dollar. Landbruksproduksjonen utgjør 30 prosent av BNP og 90 prosent av sysselsettingen. Det bor drøyt 10 millioner mennesker på et område som er like stort som delstaten Maryland i USA. 65 prosent av befolkningen er under 24 år.

Hva gjør at Lyngøy & co. Satser på Burundi?

-Jeg har en tremenning, Arne Sylta, som arbeider med mikrofinans der. Hauge Family Micro Finance åpnet nå i mai. Vi tror dette åpner for interessante koblinger. Det er Sylta som har fått oss til å se nærmere på Burundi. Landet har et enormt behov for å styrke sin egen matvareproduksjon. Vår kompetanse kan gjøre en formidabel forskjell, sier Lyngøy.

Han understreker at dette ikke skal være et bistandsprosjekt, men baseres på at det skal være kommersielt lønnsomt å oppdrette fisken.

Lyngøy peker på at Hauge Aqua er i en tidlig fase både når det gjelder teknologiutvikling og Burundi-prosjektet.

 

Oppslagsbilde: Fiskere ved Tanganyikasjøen. Foto: WIKIPEDIA